Politiekantoor Kolenmarkt 2

Petitie voor één Brusselse politiezone

© brusselnieuws.be
30/03/2016

Naar aanleiding van de aanslagen op de luchthaven en in de metro, klinkt opnieuw de roep om komaf te maken met de Brusselse versnippering. Voormalig journalist Gerrit Six startte een petitie om de zes huidige politiezones te laten samensmelten tot één zone onder de controle van het Gewest.

Dat er zes politiezones naast elkaar bestaan in Brussel is volgens de initiatiefnemer niet bevorderlijk voor de veiligheid. Meer dan ooit moet een fusie van de politiezones dus op de agenda. "In het licht van de recente aanslagen is dit wellicht niet de enige noodzaak, maar wel een essentieel onderdeel van een geïntegreerd veiligheidsbeleid", klinkt het op de petitiepagina.

De voorbije jaren ontbrak het niet aan pleidooien om werk te maken van een fusie. Professor Herman Mathijs (VUB en UGent) noemde de zones een "fundamenteel probleem", omdat ze vooral lokale belangen bedienen. "Door de politiehervorming is de lokale politie verbonden met de burgemeester", aldus Mathijs aan Knack. "Het gevolg is dat de werking van de politie in grote mate afhangt van de belangen en interesses van die burgemeester." Politoloog Dave Sinardet is ook al jaren een pleitbezorger van een fusie, zie ook het interview met hem in het nieuwste nummer van Brussel Deze Week.

Draagvlak
Bij de Brusselse politieke klasse ligt het onderwerp echter gevoelig. Bij de meeste Franstalige gezagsdragers is het ronduit taboe. Vandaar het idee van een petitie. "Als de Brusselse politici geen vragende partij zijn, dan gaan de federale heren en dames ook geen move geven", schrijft Six op Facebook. "Het initiatief ligt dus bij ons om ze een draagvlak te geven. Dat draagvlak begint vanaf de tienduizendste ondertekenaar, schat ik." Voorlopig hebben om en bij de 700 mensen de petitie ondertekend.

Het succes van de petitie zal in grote mate afhangen van de respons bij de Franstalige publieke opinie. Die loopt niet warm voor het fusieverhaal. "Het grote voorwendsel is dat de gemeenten en de aparte politiezones garant staan voor de zogenaamde proximité, dicht bij de burger staan. Dat zou dan impliceren dat één enkele politiezone voor het tegendeel zou zorgen. Alsof die ene zone komaf zou maken met de lokale commissariaten, de wijkagenten. Verre van natuurlijk maar die proximité is een mantra geworden."

Brussel heeft zes politiezones: Brussel-Hoofdstad-Elsene, Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst), West (Molenbeek, Koekelberg, Jette, Ganshoren, Berchem), Noord (Schaarbeek, Sint-Joost), Montgomery (Etterbeek en de Woluwes) en Marlow (Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde). De huidige structuur kwam er na de politiehervorming van 2001.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni