Petitie voor behoud Latijn en oud-Grieks aan VUB

© brusselnieuws.be
15/10/2013
De Vrije Universiteit Brussel wil op termijn de cursus Oud-Grieks afschaffen. Alle vakken die verband houden met antieke cultuur zitten op de schopstoel. Professor Christian Laes is met een petitie gestart voor het behoud van minstens één full-time mandaat voor een latinist aan de VUB.

De vakgroep Taal- en Letterkunde van de VUB moet de komende vier jaar om en bij de 250.000 euro besparen. Vorig jaar besliste de VUB al om de opleiding Latijn als afstudeertaal te laten uitdoven. Maar nu pas wordt duidelijk dat de universiteit ook Oud-Grieks en alle vakken die verband houden met antieke cultuur op termijn wil schrappen.

Professor Christian Laes is allerminst blij met deze evolutie. "De beslissing ligt in de lijn van de besparingen aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte", legt Laes uit in het programma Hautekiet op Radio 1. Hij is met een petitie gestart om het behoud te verzekeren van minstens één full-time mandaat voor een latinist aan de VUB.

"Het vak Latijn mag niet verdwijnen want het is ook belangrijk voor wie moderne talen, kunstgeschiedenis, geschiedenis of wijsbegeerte studeert. Ook voor wie zich met de Renaissance of het humanisme wil bezighouden is Latijn nuttig. Met het verdwijnen van de klassieke poot snijdt men de hele wortel van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte weg," aldus Laes.

De petitie, die sinds dinsdag 8 oktober online staat, verzamelde al 2.659 handtekeningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni