Petitie tegen sportcomplex Aspria

© brusselnieuws.be
20/03/2014

Een groep buurtbewoners van het toekomstige luxesportcomplex in de Perulaan in Brussel voert actie tegen het project. Het complex zou in 2016 moeten openen op het domein van de vroegere sportclub van chemiebedrijf Solvay.

De vroegere sportclub van Solvay in de Perulaan in Brussel wordt omgebouwd tot een luxueus sportcomplex. Dat is toch het plan van de Britse groep Aspria. Die wil er een vierde privé-sportclub in Brussel openen in 2016. Naast het bestaande clubhuis en negen tennisvelden wil de groep onder andere nog een verwarmd buitenzwembad, een restaurant en een hotel bouwen.

Een aantal buurtbewoners vrezen dat zo’n complex voor allerlei hinder zal zorgen. Daarom lanceren ze een petitie om het project tegen te houden. Volgens hen is het project in strijd met het Gewestelijk Bestemmingsplan.

Luxehotel
“Het project wordt beschreven als een sport- en recreatiecomplex,” zegt een van de initiatiefnemers van de petitie in Het Nieuwsblad. “Maar eigenlijk gaat het hier over een luxehotel van 49 kamers met ook sportactiviteiten. En dat terwijl het Gewestelijk Bestemmingsplan hier een open lucht sport- en recreatiegebied voorziet.”

De buurtbewoners vrezen ook dat het complex voor extra verkeer zal zorgen wat hun veiligheid en rust niet ten goede zal komen. Ze denken ook dat de nieuwe gebouwen, en de werken die eraan vooraf zullen gaan, de omliggende natuur zullen beschadigen. In het gebied bevinden zich waardevolle bomen.

Natuur zo veel mogelijk respecteren
Volgens Aspria wordt aan het groen niet geraakt. Ook de rotonde van het clubhuis van Solvay Sports in Expo '58-stijl zal behouden worden. Aspria ontkent ook dat het project niet in strijd is met het Gewestelijk Bestemmingsplan.

Sommige bewoners steunen het project. “Met dit project weten we ten minste wat er zal komen,” zegt een van hen in de krant. “Solvay heeft al meermaals gezegd dat ze de site hoe dan ook zullen verkopen. Dus liever het Aspria-complex, dat het vorig domein min of meer bewaart, dan dat er hier binnen drie jaar een voetbalacademie komt.”

De stedenbouwkundige overlegcommissie heeft op 1 april plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni