© Canvas

Persoons: ‘Vlaanderen, investeer in Brusselse jeugd’

© brusselnieuws.be
11/07/2013
Vlaanderen moet de Brusselse jeugd omarmen en er verder in investeren, zo niet dreigt ze een vat aan talent te verliezen. Dat zei Brussels schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (SP.A) tijdens haar 11-julitoespraak in het Brussels stadhuis. "Het is aan u om te beslissen of we dit potentieel laten lopen of ontwikkelen."

Persoons brak in haar speech een lans voor de Brusselse jeugd en verwees veelvuldig naar voetballer Vincent Kompany als exponenten van die jeugd. "Hij is het beste exportproduct dat Vlaanderen zich kan wensen", klonk het. "Elke investeerder, elk internationaal bedrijf staat te springen om een dergelijk profiel binnen te halen: kracht en overgave, brein en bravoure, maar bovenal meertalig, op en top stedelijk en multicultureel. Daarmee ga je naar (het WK voetbal in) Rio, daarmee kan je de wereld aan. En daarvan hebben wij er in Brussel potentieel duizenden rondlopen."

De schepen waarschuwt Vlaanderen om dat potentieel niet verloren te laten gaan. "In Vlaanderen gaan regelmatig stemmen op die zich afvragen of het nog wel nodig is in Brussel te investeren", zei Persoons. "Dan heeft men het over dweilen met de kraan open, over baronieën, bevoegdheidsconflicten."

Dat negatieve beeld dreigt Vlaanderen heel wat te kosten. "De hoofdstad van Vlaanderen zit vol jeugd, en daarmee ook vol potentieel. Dat is geen probleem, maar een kans", aldus de schepen. "Het is aan ons om te beslissen of we dit potentieel laten lopen of ontwikkelen. Scholen hebben we nodig, parken, sportinfrastructuur. Het zal er nooit zuiver Vlaams aan toegaan, niet op de speelplaats en niet op het voetbalveld. Hier spreekt men Nederlands. En Frans, en Arabisch, en Turks. En vervolgens wordt men manager bij Audi, creatief brein van Saatchi of voorzitster van BX Brussels."

De schepen kwam ook terug op het conflict tussen Vlaanderen en Brussel over sportinvesteringen. "We bereiken veel ketten via onze uitstekende scholen, maar Vlaanderen heeft de afgelopen jaren nauwelijks geïnvesteerd in sportinfrastructuur in Brussel," klonk het. "Gelukkig zal het Brussels Gewest dankzij de zesde staatshervorming nu ook zelf sportfinfrastuctuur mogen bouwen."

'Jongeren bij het nekvel grijpen'
Ondanks het potentieel bij de jeugd, "balanceren veel jongeren op een slappe koord: het gaat over juiste of foute beslissingen tijdens een fractie van een seconde", klonk het. "Voor altijd 'allochtoon' of misschien ooit 'een held'. Vaak heeft het weinig met talent te maken, maar veel met toeval en een dosis geluk. Vincent verdient miljoenen, maar de meeste gasten die met hem op straat speelden, hebben vandaag niet eens werk. Kompany is een uitzonderlijk talent, maar misschien hadden andere jongens en meisjes vandaag ook een interessante job gehad als we net iets harder in hen hadden geloofd."

De Brusselse jeugd loslaten is geen optie, klinkt het. "Als Vlaanderen wil meedraaien in een geglobaliseerde economie waarin grootsteden - en de competitie tussen die steden - een steeds belangrijkere rol spelen, dan heeft ze er alle belang bij die jongeren bij het nekvel te grijpen en te investeren in het talent dat hier voor het rapen ligt", besloot Persoons.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni