Persoons over voetgangerszone: 'Kalmte en feiten, aub'

© brusselnieuws.be
06/10/2015

In een blogpost reageert Brussels schepen voor Participatie Ans Persoons (SP.A) op de kritiek op de voetgangerszone. Persoons pleit voor "kalmte en feiten" in het debat over de voetgangerszone. De centrale lanen mogen gerust wat meer Bronxig worden voor haar.

Vanuit verschillende hoek kwam al kritiek op de voetgangerszone rond de Beurs. Maandag noemde gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) het centrum nog een "vermijdingszone" en ook de "Bronx van Brussel."

"Johan is al een tijdje niet meer op de centrale lanen geweest. Het is er namelijk altijd koppen lopen", schrijft Ans Persoons. "Johan is ook al een tijdje niet meer in New York geweest. In the Bronx zijn de mythische jaren van bendes en verval al een tijdje voorbij. De wijk onderscheidt zich vandaag dankzij haar vele antiekwinkeltjes en galerijtjes van beginnende kunstenaars. Door de aanplanting van parken en pleintjes is 25 procent van the Bronx groen. Ze mogen van mij echt een beetje meer Bronxig worden, die centrale lanen."

Vorige week bleek nog dat sommige winkeliers klagen dat de voetgangerszone voor minder klanten zorgt. Actiecomité Platform Pentagone is dan weer bevreesd dat het centrum een winkelmekka voor toeristen wordt.

'Verkeerschaos bleef uit'
"Eerst werd er moord en brand geschreeuwd over de mobiliteit, maar de aangekondigde verkeerschaos is uitgebleven", aldus Persoons. "Daarna was het de beurt aan het vuil, maar ondertussen is de boulevard elke ochtend helemaal proper. Dankzij de verhoogde politieaanwezigheid proberen we de overlast (die reëel is) onder controle te krijgen. (...) Vandaag gaat het eigenlijk behoorlijk … goed. Dus worden er nu vooral apocalyptische scenario’s voor de toekomst geschetst."

Persoons merkt nog op dat de doemscenario's elkaar vaak tegenspreken. "Handelaars zullen failliet gaan (maar toch zal het een shopping pretpark worden). Niemand zal er nog willen wonen (maar toch zullen de woningprijzen de hoogte in gaan)" Ze pleit daarom voor meer rust en meer feiten in het debat.

Terwijl burgemeester Yvan Mayeur (PS) en de MR-schepen vooral het belang van de voetgangerszone voor de handel benadrukken, dient de zone volgens de SP.A-schepen in de eerste plaats om de levenskwaliteit te verbeteren. "De hele filosofie achter de pietonnisering is de leefbaarheid van Brussel verhogen, extra openbare ruimte voor de mensen zonder tuin/terras, frisse lucht, ontmoetingsplekken."

Volgens Persoons is het succes van de nieuwe openbare ruimte net dat ze vooral gebruik worden door Brusselaars "alle origines confondu."

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni