Personeel Brussels Airlines ongerust over toekomst

© Belga
05/02/2016

Lufthansa, de Duitse moedermaatschappij van Brussels Airlines, bekijkt of ze de luchtvaartmaatschappij kunnen onderbrengen bij lagekostenmerk Eurowings. Het personeel maakt zich zorgen. "Als dat zou gebeuren, zal dat gevolgen hebben voor de arbeids- en loonsvoorwaarden. En dan vrezen we ook voor ontslagen", zegt LBC-vakbondsman Paul Buekenhout.

Nieuw is het verhaal niet. Al in juni raakte bekend dat Lufthansa eraan denkt om Brussels Airlines onder te brengen in Eurowings, een "hybride" maatschappij die lage kosten en service tracht te combineren.

Het Duitse persagentschap dpa sprak toen zelfs van een mogelijke nieuwe merknaam "Brusselwings", maar een woordvoerder van Lufthansa reageerde daarop dat de naam Brussels Airlines niet moet verdwijnen. Woordvoerder Geert Sciot van Brussels Airlines bevestigt nu dat er inderdaad gesprekken lopen over de toekomstige strategie van Brussels Airlines, dat in 2015 na een reeks verliesjaren weer winstgevend is geworden.

"Die gesprekken gebeuren in een goede verstandhouding. Lufthansa werkt op twee sporen: dat van de megahubs en dat van Eurowings. We bekijken of Brussels Airlines in die context iets kan doen." Maar Brussels Airlines, dat nog steeds maar voor 45 procent in handen van de Duitsers is, staat op zijn eigenheid. "We hebben dat altijd gezegd", aldus Sciot.

"We willen onze eigenheid behouden, inclusief de sociale verworvenheden en ons netwerk." Over de naam zegt hij dat er "sterke argumenten" zullen moeten zijn om daaraan te tornen. "Het is een sterk merk. Zeker in België en Afrika."

Kroonjuweel
Vanaf één april koopt Lufthansa mogelijk de resterende aandelen op van Brussels Airlines. Dan zou duidelijk worden wat de Duitse moedermaatschappij van plan is.

"Het is ook van belang voor Brussels Airport dat wij zo'n kroonjuweel als Brussels Airlines niet zomaar te grabbel gooien", zegt vakbondsman van LBC Paul Buekenhout. "Wij moeten de vluchten op Afrika en Amerika behouden naast ons Europees netwerk. Alleen dat garandeert ons een volwaardige tewerkstelling en de voortzetting van de huidige arbeids- en loonsvoorwaarden voor het personeel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni