Rudi Vervoort 03

Peiling: Brusselse lijsttrekkers blijken niet populair

SDS
© brusselnieuws.be
17/04/2014

De Brusselse lijsttrekkers voor de MR, Ecolo en PS zijn er een maand voor de verkiezingen nog niet in geslaagd een grote fanbasis te creëren. Huidig minister-president Rudi Vervoort prijkt bijvoorbeeld op een 47ste plaats. "Dit is geen goed nieuws voor de betrokkenen", zegt Pascal Delwit (ULB).

Dat blijkt uit de 'Politieke Barometer', een populariteitspeiling van La Libre Belgique en de RTBF.

Vincent De Wolf, fractieleider van de MR in het Brussels parlement, haalt pas de 20ste plek op de lijst. Minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris Christos Doulkeridis (Ecolo) doen het nog een stuk slechter met respectievelijk de 47ste en 48ste stek. Uitzondering is Joëlle Milquet, de lijsttrekker van CDH, die als nationaal boegbeeld een derde plaats haalt. "De federale lijsttrekkers zijn beter bekend en in alle drie de gewesten het populairst", zegt Pascal Delwit, politicoloog aan de ULB aan brusselnieuws.be. "Met uitzondering van de regionale lijsttrekkers Kris Peeters in Vlaanderen en Rudy Demotte in Wallonië, die ook hoge toppen scheren."

"In Brussel is het opvallend dat de meeste grote partijen een lijsttrekker gekozen hebben die niet de belangrijkste of bekendste figuur op de lijst is", analyseert de politicoloog. "Zoals De Wolf, die duidelijk tweede man is na Didier Reynders bij de MR. Hetzelfde geldt voor Doulkeridis, die bij Ecolo niet kan optornen tegen de populariteit van Olivier Deleuze en Evelyne Huytebroeck. Zelfs Rudi Vervoort, de minister-president van het gewest, moet het afleggen tegen Charles Picqué (plaats 7) en nationaal boegbeeld Laurette Onkelinx (5)."

Vervoort is er niet in geslaagd op te vallen als minister-president, zegt Delwit. "Hij heeft geen grote entree gemaakt." Voor alle drie de lijsttrekkers is de inzet van deze verkiezingen dan ook hoog. "Ze hebben duidelijk hun naam nog niet kunnen vestigen. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor hen. Stel dat de MR na de verkiezingen het minister-presidentschap krijgt, dan zal er zeker een debat volgen of niet Didier Reynders minister-president moet worden, in plaats van Vincent De Wolf."

'Bizar'
Guy Verhofstadt (Open VLD) haalt in Brussel heel opvallend de vierde plek in de populariteitspoll, als eerste Nederlandstalige na de kanonnen Di Rupo, Reynders en Milquet. "Hij is de laatste belangrijke, grote Nederlandstalige persoonlijkheid die voor de Franstalige wereld aanvaardbaar is", analyseert Delwit. "Hij wordt gezien als minder gepolariseerd dan mensen als Yves Leterme en Bart De Wever. Tegelijk is hij al jaren niet meer actief in de Belgische politiek, maar blijft hij als fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement wel geregeld in de media opduiken. Omdat hij zich meer niet actief mengt in Belgische aangelegenheden, komt hij als gematigd over. Dat verklaart wellicht de 'bizarre', als ik het zo mag noemen, populariteit van Verhofstadt in Brussel en Wallonië."

Maggie De Block is de tweede Vlaamse politicus op de lijst, op de zesde plaats. "Ze heeft het imago erg vastberaden te zijn in haar beleidsdomein van asiel en migratie, maar met een menselijk kantje, zonder in extreem rechtse standpunten te vervallen. In België is er veel angst van 'de vreemde', en haar discours slaat aan. Daarnaast heeft ze natuurlijk ook een fysieke verschijning die je niet vergeet. Dat helpt ook. Koen Geens is heel belangrijk in de federale regering, maar ik betwijfel of Franstalig België weet hoe die man eruitziet."

Politieke barometer: Brussels Gewest

1. Elio Di Rupo (PS): 35 %

2. Didier Reynders (MR): 24 %

3. Joëlle Milquet (CDH): 22 %

4. Guy Verhofstadt (Open VLD): 21 %

5. Laurette Onkelinx (PS): 21 %

6. Maggie de Block (Open VLD): 19 %

7. Charles Picqué (PS): 19 %

8. Olivier Maingain (FDF): 17 %

9. Paul Magnette (PS): 17 %

10. Herman Van Rompuy (CD&V): 15 %

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni