Benedicte Williot
© Benjamin Tollet

Patchwork festival: ‘Een festival voor en door iedereen’

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
02/04/2014

Dit weekend slaan de Franstalige en Nederlandstalige gemeenschapscentra van Evere de handen in elkaar voor het Patchwork festival. Naast het artiestenparcours dat al sinds begin maart van Evere een grote kunstvitrine maakt, zet Patchwork de podiumkunsten in de kijker. “Diversiteit staat centraal. Dat begint bij de samenwerking van de twee grootste Belgische gemeenschappen: Franstaligen en Nederlandstaligen.”

Patchwork wil vooral de diversiteit vieren?
Bénédicte Williot
: “Iedereen krijgt de kans om zich uit te drukken. Het moet niet cultuur met een grote C zijn, het gaat om cultuur in de brede zin van het woord. Een Afrikaanse dame wil komen koken? Welkom! We willen het creatieve en culturele potentieel van elkeen ontwikkelen via een artistiek en participatief festival. Om dat te bereiken hebben we heel wat ateliers rond podiumkunsten en beeldende kunsten georganiseerd.”

Het is dus vooral een toonmoment voor mensen uit de buurt die deelgenomen hebben aan jullie workshops?
Williot
: “Ja, het naaiatelier en het sierraden-atelier slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een modeshow. De sierraden zullen ook verkocht worden op onze artisanale markt. Er komt een grote sculptuur uit hout en aarde, een patchwork geassembleerd uit stukken die door de deelnemers gemaakt worden. De winnaars van de drie soirées métissées zijn ook uitgenodigd: Abdulayé Conde brengt popsongs met reggae-invloeden, Tram 33 is een heerlijke bluesband en de Nederlandstalige rappers van Cage nodigen de Funky Kids uit om te breakdancen tijdens hun optreden. Een mooie geste van Cage, die de Funky Kids nipt versloegen tijdens een van de soirées métissées. Er zijn ook semi-professionele en professionele artiesten, zoals de afrobeatgroep World Squad die de Nigeriaanse stergistarist Oghene Kologbo (Fela Kuti) meebrengt gevolgd door een dansavond met dj Mukambo en Bruselo.”

Een eerste aanzet tot meer samenwerking tussen Frans- en Nederlandstaligen in Evere?
Williot
: “Zeker en vast. We hebben het team van Everna leren kennen tijdens een vergadering voor de Zinneke Parade en het klikte meteen. Wij willen werk maken van interculturaliteit en dat begint bij de twee grootste Belgische gemeenschappen. De samenwerking met de nieuwe projectverantwoordelijke Gertjan De Boeck verloopt zeer vlot. Een van de drie soirées métissées heeft bij hen plaatsgevonden evenals het participatief atelier Zang van de Wereld dat op Patchwork voorgesteld wordt. We hebben al nieuwe samenwerkingen in petto!”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni