Passa Porta-baas Sigrid Bousset naar kabinet Gatz

© brusselnieuws.be
05/09/2014

Sigrid Bousset, de algemene directeur van het internationale literatuurhuis Passa Porta, stapt over naar het kabinet van minister van Cultuur, Media en Brussel Sven Gatz (Open VLD). Ze wordt er deeltijds adviseur letterenbeleid.

Daarnaast wil Bousset (45) ook “eigen creatieve projecten ontwikkelen”.

Bousset was in de jaren negentig dramaturge voor onder meer het Kaaitheater, Jan Fabre, Victoria en Anne Teresa De Keersmaeker. Daarna werkte ze zestien jaar lang voor Het Beschrijf en Passa Porta, tot beide organisaties met het Franstalige Entrez Lire fuseerden. In 2012 werd ze directeur van het eengemaakte Passa Porta.

Dit was het juiste moment om de fakkel over te dragen, vertelt ze in De Morgen. “Een aantal projecten bij Passa Porta loopt nu op wieltjes. Misschien heb ik ook daardoor het gevoel dat ik iets kan afronden." Ze was altijd al geïnteresseerd in cultuurbeleid. "Ik zetelde al in de Raad voor Cultuur en de Werkgroep Duurzaam Cultuurbeleid van de ministers Anciaux en Schauvliege.”

Haar overstap naar het liberale kabinet is verrassend. De Tijd meldt dat Bousset samen met haar partner Stefan Hertmans in 2012 nog als onafhankelijke kandidate op de sp.a-Groen-lijst stond voor de gemeenteraadsverkiezingen in Beersel.

Eva Vanhengel
Donderdag raakte ook bekend dat Bousset juryvoorzitter wordt van de Prijs der Nederlandse Letteren 2015. Die beslissing was al eerder genomen. Of ze de post nog kan blijven invullen als kabinetsmedewerker, wordt nog besproken.

Het kabinet-Gatz heeft nog enkele andere benoemingen bekendgemaakt. An Moons, de directeur van de Limburgse kunsthogeschool MAD-Faculty, wordt adviseur film, beeldende kunst, musea en erfgoed. Eva Vanhengel, de dochter van Brussels minister Guy Vanhengel, wordt Gatz' woordvoerder.

Een opvolger voor Sigrid Bousset bij Passa Porta is er nog niet. De organisatie schrijft eerstdaags een vacature uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni