Parochiekerk en zwembad Sint-Joost beschermd

© FM Brussel
09/06/2009
De parochiekerk en het gemeentelijk zwembad van Sint-Joost-ten-Node worden beschermd. Dat heeft Brussels staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen Emir Kir (PS) bekendgemaakt.

De parochiekerk, die aan de Leuvensesteenweg ligt, werd gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw en is een voorbeeld van de neobarokstijl in ons land. Samen met het zwembad van de gemeente, maakt de kerk deel uit van de gebouwen die kenmerkend zijn voor de uitbreiding van het landelijke Sint-Joost-ten-Node in die periode.

De kerk werd gedeeltelijk ontworpen door architect Vander Rit en afgewerkt onder leiding van architect Van Ysendijck. Deze laatste was ook verantwoordelijk voor de bouw van onder meer de gemeentehuizen van Anderlecht en Schaarbeeken voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de stadsontwikkeling van het centrum van Sint-Joost-ten-Node.

Het gemeentelijk zwembad van Sint-Joost is volgens staatssecretaris Kir een van de opmerkelijkste art-decogebouwen in het Brussels Gewest. De bouw van het gemeentelijk zwembad begon in 1912, maar werd omwille van de Eerste Wereldoorlog pas in 1933 afgerond. De belangrijkste oorspronkelijke voorzieningen van het gebouw, zoals de gevel, de monumentale inkomhal en de kleedkamers rondom het zwembad en op de eerste verdieping, bleven bewaard.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni