Parlement keurt nieuw veiligheidsorgaan goed

© brusselnieuws.be
25/04/2015

Het Brussels parlement heeft de oprichting van Brussel Preventie en Veiligheid goedgekeurd. De instelling moet de preventie-, politie-, en veiligheidsdiensten coördineren in het gewest. "Weggegooid geld", vindt de N-VA.

De oprichting werd goedgekeurd met 63 meerderheidsstemmen voor. N-VA stemde tegen, terwijl de groenen en de PVDA zich onthielden.

De nieuwe dienst komt er na de zesde staatshervorming, die meer veiligheidsbevoegdheden aan het Gewest toekent. De dienst zal 17 personeelsleden tellen.

Er komt daarnaast ook een Hoge Ambtenaar die een aantal taken van de gouverneur overneemt. Die laaste functie is geschrapt.

Vooral N-VA toont zich sceptisch. Fractieleider Johan Van den Driessche noemt de nieuwe organisatie weggegooid geld. “In plaats van een extra instelling op te richten volstaat het immers de managementstructuren van de 6 politiezones samen te brengen. Dat zal bovendien niet meer maar minder kosten.”

N-VA ziet ook een gebrek aan democratische controle. Het parlement zou immers weinig zicht krijgen op de activiteiten van de organisatie.

roen deelt die laatste bezorgdheid. Fractieleidster Annemie Maes wijst erop dat het nieuwe orgaan enkel een jaarlijks verslag moet overmaken aan de regering en niet aan het parlement.

Ook de afspraken over coördinatie met de politie zijn volgens Maes onduidelijk. De taakverdeling tussen de Hoge Ambtenaar en de minister-president is volgens Groen evenmin helder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni