Parkieten zwermen uit naar Pajottenland en Antwerpen

© brusselnieuws.be
25/03/2015

De groeiende Brusselse parkietenpopulatie zwermt uit naar het hinterland. Boomgaarden in het Pajottenland zijn geplunderd door de dieren. Er zijn ook nestplaatsen gevonden buiten de hoofdstad, in La Louvière, Antwerpen en Gent.

De vzw Aves, de ornithologische poot van de Franstalige natuurvereniging Natagora, dringt in de krant La Capitale aan op een landelijke aanpak van de parkiet. De Brusselse parkietenpopulatie zwelt immers al jaren aan en heeft volgens het kabinet van de bevoegde minister Céline Fremault (CDH) wat betreft de halsbandparkiet misschien haar maximum bereikt.

Er zijn inmiddels verschillende nestplaatsen van die soort gesignaleerd buiten het Gewest. Aves heeft het over een populatie in Antwerpen en één in La Louvière. Leefmilieu Brussel meldt aan brusselnieuws.be dat er sinds kort ook een populatie in Gent is van enkele tientallen dieren. "Al weet je nooit zeker of die dieren uit Brussel komen of gewoon ontsnapt zijn."

Stadsvogel
De halsbandparkiet is daarmee een echte stedelijke vogel. "We vermoeden dat het microklimaat meespeelt", zegt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. "Die paar graden meer in de winter zorgen er wellicht voor dat de vogels hier kunnen overleven. Het is tenslotte een exoot en we zitten ongeveer op de meest noordelijke plek van zijn verspreidingsgebied."

Aves, het kabinet-Fremault en Leefmilieu Brussel zaten in december samen om een strategie te bespreken die de parkietenpopulatie moet indijken. Daar werd beslist om de beslissing over eventuele euthanasie of sterilisatie van de dieren uit te stellen tot de resultaten van een Europese studie erover binnen zijn. Die studie begon in 2013 en zal pas tegen eind 2016 afgewerkt zijn.

Vleermuizen en fruitbomen
Tijdens die besprekingen bleek dat de Brusselse parkieten mogelijk de vleermuizenpopulatie negatief beïnvloeden. Maar boeren in het omringende Pajottenland ondervinden de grootste hinder, doordat de groeiende groep halsbandparkieten hun fruitbomen plundert.

Aves schat de populatie van parkieten in Brussel in op ongeveer 10.500 stuks. Leefmilieu Brussel telt ongeveer 12.000 exemplaren. Het zou wel nog kunnen dat de populatie aan alexanderparkieten, die nauw verwant zijn met de halsbandparkieten, alsnog uitdijt: die groep verkiest landelijkere gebieden en zou zich mogelijk ook in het Zoniënwoud kunnen gaan vestigen. Dat bleef tot nog toe relatief parkietenvrij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni