Parket vraagt 150.000 euro van Google

© brusselnieuws.be
18/08/2011
Tussen 2008 en 2010 verzamelden de auto’s van Google Street View privé-data van internetgebruikers. Ook in Brussel werden e-mails en paswoorden opgeslagen. Het parket stelt een minnelijke schikking van 150.000 euro voor.

In 2009 deed Google Street View ook Brussel aan. De auto's maakten foto's die in de kaarten van Google opgenomen werden. Daardoor werd Brussel in juni ook de eerste Belgische stad die in 3D bekeken kan worden.

Maar de auto's hadden ook scanapparatuur aan boord waarmee ze draadloze netwerken in de omgeving konden lokaliseren en koppelen aan een gebruiker. Als de netwerken onbeveiligd waren, kon Google ook het internetverkeer meevolgen. Onder meer chatconversaties, e-mailfragmenten en paswoorden werden zo opgeslagen.

Het federaal parket stelde de feiten vast en stuurde Google nu een voorstel tot minnelijke schikking van 150.000 euro. Als de internetgigant na drie maanden niet betaald heeft, volgt er een rechtszaak.

Google Benelux laat weten de schikking ontvangen te hebben. Het bedrijf beraadt zich nog over het voorstel. Wel wordt benadrukt dat de privacyschendingen onvrijwillig gebeurden en dat de data niet gebruikt werden. Google Benelux verzekert dat het de zogeheten "playload data" zal wissen zodra het parket toestemming geeft.

Ook in de buurlanden kwam het tot een minnelijke schikking. In Frankrijk hoestte Google 100.000 euro op, in Nederland betaalde het bedrijf 1 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni