Parket bevestigt: brandstichting in synagoge Kuregem

KH
© brusselnieuws.be
16/09/2014

In Anderlecht is dinsdagochtend brand gesticht in het gebouw waar ook een synagoge is gevestigd. Ook het parket gaat uit van brandstichting en tilt zwaar aan de zaak. "Dit kan theoretisch een assisenzaak worden."

Rond 5.40 uur ontstond brand in de Kliniekstraat, in een gebouw waar zich zowel de synagoge als woningen bevinden.

De brandweer kon het vuur snel beheersen. Verschillende personen raakten licht bevangen door de rook. Diezelfde rook zorgde ook voor aanzienlijke schade aan het interieur.

Het vuur ontstond op de tweede verdieping en de brandweer ontdekte vier vuurhaarden en brandversnellers. "Het gaat dus duidelijk om crimineel opzet", zegt een woordvoerder aan brusselnieuws.be.

Het parket van Brussel onderzoekt de zaak. Ook het parket concludeert na een eerste onderzoek dat het om brandstichting gaat. Het start dan ook een onderzoek naar 'opzettelijke brandstichting in een bewoond pand bij nacht.'

"Dat is een zware kwalificatie, waar theoretisch een assisenzaak kan uit voortkomen", zegt de woordvoerder.

Afgelopen zondag was er ook al een incident bij een Joods monument in dezelfde buurt (zie link). Bezoekers werden toen met stenen bekogeld.

'Eerder vandalisme dan antisimetisme'
Toch denkt Gehuda Guttman, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Anderlecht, niet dat er antisemitisme in het spel is, omdat geen vuur is gesticht in de religieuze ruimtes.

Hij denkt eerder aan een daad vandalisme. "Het lijkt op een zinloze daad, zoals een kapotgeslagen tramhokje."

Burgemeester Eric Tomas (PS) zegt ondertussen aan tvbrussel dat de al bestaande veiligheidsmaatregelen de komende dagen verscherpt worden. "Maar de synagoge wordt niet de klok rond bewaakt. Het is duidelijk dat de bescherming van gebouwen van de Joodse gemeenschap een probleem vormt in de zone Zuid. We hebben dat al aangekaart bij de formateur van de toekomstige regering."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni