Ninoofsepoort

‘Parken maken mensen gelukkig’

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
10/09/2014

Natuur in de stad is bevorderlijk voor het welzijn. Mensen worden er gelukkiger van. Dat staat wetenschappelijk vast. Toch zitten er angels aan een rücksichtslos pleidooi voor meer groen in de stad. Bral heeft de wetenschappelijke bevindingen nu gebundeld.

De Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) heeft de wetenschappelijke bevindingen gebundeld rond de effecten van een groene omgeving op het welzijn van de (stads)mens. De bevindingen zijn eensluidend: wie in de buurt van een park woont of werkt, voelt zich niet alleen beter, hij gaat ook beter presteren op het werk en wordt minder vaak ziek.

Kortom, zijn algemeen welbevinden gaat er op vooruit.En dat geldt voor alle lagen van de bevolking. Zo blijkt dat bewoners van sociale woningen in een grijze buurt moeilijker om kunnen met de dagelijkse beslommeringen dan bewoners van een sociale woning in een groene buurt.

Het recept voor een succesvolle stedenbouw lijkt dan ook eenvoudig: waar veel woningen worden gebouwd, moet ook aan voldoende groen worden gedacht. Toch is de stelling te eenvoudig om waar te zijn, zo blijkt uit de literatuurstudie van Bral. Zo kunnen grote parken het onveiligheidsgevoel aanwakkeren. Ook is er de druk op de openbare ruimte.

Zeker nu er zich een grote bevolkingsgroei aankondigt, zijn er in Brussel meer woningen nodig dan ooit tevoren. De roep om meer groen en meer woningen komt dan ook geregeld in conflict, zoals aan de Ninoofsepoort waar de overheid voor de verscheurende keuze staat tussen de aanleg van een groot park of de bouw van (sociale) woningen.

Verder zijn er perverse effecten. Wijken waar parken bijkomen zijn na verloop van tijd onderhevig aan een stijging van de vastgoedprijzen. Dat leidt dan weer tot sociale verdringing. “Als parkaanleg de buurtbewoners dwingt te verhuizen naar een andere grauwe wijk, dan hebben die mensen nog steeds niets gewonnen,” zo stelt Bral.

Via een rondetafel met 25 stakeholders (woon-, natuur- en armoedeverenigingen, administratie stedenbouw en leefmilieu etc...) is Bral op zoek gegaan naar oplossingen om die paradox te doorbreken. In de brochure komt ze met een resem aanbevelingen. Die gaan van het vergroenen van de bestaande openbare ruimte, tot een huurprijscontrole en het bouwen van sociale woningen in een groene omgeving. Daarnaast wijst Bral op het belang van de goede toegankelijkheid van de groene ruimtes. Privaat groengebied dient de stad niet.

Uit de rondetafel blijkt ook wel dat veel stakeholders het belang van groen in de stad vaak minder hoog inschatten dan het recht op een goede woning. En daarmee is het pleidooi van Bral voor meer groen in de stad deels terug naar af.

Sociale impact van stedelijk groen volgens wetenschap en deskundigen (30 p.) www.bralvzw.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni