Paniek door gedwongen vertrek van 65 huurders

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
24/09/2014

De 65 huurders van de appartementen aan de Zespenningenstraat en de Van Arteveldestraat in het centrum moeten volgend jaar opkrassen. De eigenaar, de stad Brussel, gaat er zware renovatiewerken uitvoeren. De bewoners panikeren. “Ik trilde als een espenblad toen ik de aangetekende brief gelezen had,” zegt de 82-jarige Marguerite Vanderkelen.

Al een paar maanden doen er geruchten de ronde dat de stad Brussel de panden op de hoek van de Zespenningenstraat en Van Arteveldestraat gaat renoveren.

“Navraag maakte ons echter niet veel wijzer,” zegt John Denayer, een van de bewoners die het voortouw neemt in het protest tegen de gedwongen verhuizing. De ene keer heette het dat er geen werken op til waren, de andere keer luidde het dat de balkons gingen aangepakt worden, maar dat de huurders in hun appartement mochten blijven. John Denayer weet ondertussen meer. “Waarom de stad plots het geweer van schouder heeft veranderd, is me echter een raadsel. Aanvankelijk gingen effectief alleen de gevels aangepakt en de vensters vernieuwd worden, nu gaat de stad ook de verwarming vernieuwen, er komt vloerverwarming.”

Hogere huurprijs
John Denayers buurvrouw Mariette Swits lacht schamper: “Eind april, begin mei is de stad nog nieuwe kranen op alle radiatoren komen plaatsen, dat was dan een overbodige uitgave.”

Mariette Swits neemt geen blad voor de mond: “Dat de gebouwen langs de buitenkant in slechte staat zijn, heeft de stad alleen maar aan zichzelf te danken. Het betonrot is al tien jaar zichtbaar en ik moet al sinds 1999 handdoeken op een van mijn vensterbanken leggen als het regent. Dat komt ervan als je altijd kiest voor de goedkoopste materialen.”

Niettegenstaande de kritiek woont ze net als haar buren graag in haar appartement, ze wil er absoluut blijven, ook als ze twee jaar last heeft van stof en lawaai, ze is niet tegen renovatie. “Ik woon hier 22 jaar, ik kan me met mijn klein inkomen geen ander appartement veroorloven,” zegt ze.

In de brief staat wel dat huurders die het wensen een beroep kunnen doen op de Grondregie voor een nieuwe woning, maar dat de financiële voorwaarden moeten gerespecteerd worden. Denayer: “We moeten ons opnieuw inschrijven als kandidaat-huurder en we krijgen alleen een woning aangepast aan de gezinsgrootte. Nu al heeft de Grondregie ons echter te verstaan gegeven dat er niet voldoende appartementen vrij zijn om iedereen een andere woning te bezorgen. Bovendien zal de huurprijs veel hoger liggen.”

De huur van Marguerite Vanderkelen is in de 38 jaar alleen geïndexeerd, 38 jaar geleden was de vraag naar appartementen in het centrum van Brussel klein en waren ook de woningen op de privémarkt goedkoop. “Als je dan te horen krijgt dat je toch naar een rusthuis kan, komt dat hard aan. Ik wil niet naar een rusthuis,” bevestigt Marguerite Vanderkelen.

Instuderen
Bich Diep woont met haar kinderen al dertien jaar in het appartement van de stad, haar oudste zoon is sinds twee jaar het huis uit. Een andere zoon, Ly Duc Thaï is zwaar gehandicapt en brengt zijn dagen in een rolstoel door. Zijn kinesist heeft zijn praktijk in hetzelfde complex wat het leven een stukje minder moeilijk maakt. Het gebouw aan de Van Arteveldestraat 89 heeft twee liften, een grote en een gewone. Bich Diep: “Ly Duc Taï kan met zijn rolstoel niet in een gewone lift, hoe wil de stad dat ik ooit een appartement op de privémarkt vind met een dergelijke lift? Bovendien kan ik me geen hogere huur veroorloven.”

Is moeten verhuizen al erg genoeg voor Bich Diep, de schrik slaat haar nog meer om het hart als ze aan de verhuiskosten denkt. Naast de kosten die een gewone verhuis met zich meebrengt, moet zij ook nog het bed van Ly Duc Taï met alle toebehoren verhuizen. De installatie voor de nacht heeft duizenden euro’s gekost.

John Denayer: “We gaan alle wettelijke middelen uitputten om de gedwongen verhuizing ongedaan te maken. Ik betwijfel of de stad de nodige vergunningen heeft.”

Schepen van Stadseigendommen Mohamed Ouriaghli (PS) wil weinig commentaar kwijt: “De stad heeft in het verleden altijd haar verantwoordelijkheid genomen. We hebben de mensen altijd aan een nieuwe woning geholpen. Voor meer uitleg moeten de huurders geduld hebben tot de vergadering van 2 oktober waarvoor ze uitgenodigd zijn, ik moet het dossier nog instuderen. “

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni