Pakistaanse ambassade ontkent ontslag na cricketincident

© BRUZZ
24/11/2014

De vader van Assim Abassi (22), de Pakistaanse jongeman die verdacht werd van terrorisme omdat hij een cricketbat droeg op de Louizalaan, is niet ontslagen. De ambassademedewerker wist al langer dat hij terug naar Pakistan moest, zegt zijn werkgever.

Dat meldt de adjunct-ambassadeur Muhammad Jamali maandagnamiddag in een persbriefing.

“Meneer Abassi werkt als administratief medewerker op de ambassade sinds juli 2010”, zegt Jan Stiers, vertaler op de Pakistaanse ambassade, aan brusselnieuws.be. “Administratief en technisch personeel blijft normaal gezien vier jaar aan de slag, waarna er gerouleerd wordt.”

De aanstelling van vader Abassi eindigde normaal in juni 2014. “Dat wist hij al sinds maart”, zegt Stiers. “In september kregen wij bericht dat zijn opvolger was gekozen. Maar het duurt altijd nog een aantal weken voor diens verblijfsvergunning en visa in orde zijn. Dat is een proces dat nog aan de gang is.”

Dat de familie Abassi terug moet naar Pakistaan, heeft volgens de ambassade dus niets te maken met de onterechte verdachtmakingen aan het adres van zoon Assim. Die werd door de politie opgespoord nadat er een foto was opgedoken waarop het leek alsof hij met een wapen over de Louizalaan liep. Uiteindelijk bleek het om een cricketbat te gaan.

“Hij is onschuldig, daar is ook de politie van overtuigd”, zegt Stiers. “Ik ben met hem meegegaan naar de lokale politie van Ukkel, toen hij zich daar is gaan aanbieden, en later ook naar de federale politie. De ambassade heeft de familie Abassi daarin altijd gesteund. Net daarom vinden wij het gek nu zo het deksel op de neus te krijgen.”

'In België blijven'
Vader Abassi kan in Pakistan opnieuw als ambtenaar aan de slag, en na een aantal jaar weer een buitenlandse opdracht aanvragen. “Die zijn wel veel beter betaald, en wellicht ook interessanter qua werkinhoud.”

Denkt de ambassade dat de familie de onfortuinlijke zaak aangrijpt om langer hier te blijven? “Dat vermoeden is er. Onze indruk is dat ze op deze manier in België proberen te blijven. En dat zal hen misschien nog lukken ook: Ecolo-Kamerlid Zakia Khattabi pleitte al voor een morele verblijfsvergunning voor de familie Abassi.”

Het departement Buitenlandse Zaken zegt aan brusselnieuws.be op dit moment nog over de zaak te communiceren met de Pakistaanse ambassade. Daarna zullen ze een reactie geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni