© Joachim Nijs

Pachecotunnel dicht: vrachtwagen beschadigde plafond

LB
© brusselnieuws.be
09/02/2016

De schade aan de het plafond van de Pachecotunnel is veroorzaakt door een vrachtwagen. Dat blijkt uit een inspectie van de tunnel, nadat afgelopen zaterdag enkele brokstukken op het dak van een voorbijrijdende wagen zijn beland.

"Het plafond van de Pachecotunnel werd beschadigd door de doorkomst van een te hoge vrachtwagen", meldt Brussel Mobiliteit na een inspectie. "Momenteel verwijderen we de onstabiele brokstukken in het plafond, een gevolg van de impact veroorzaakt door de vrachtwagen. Nadien zal een houten plafond worden aangebracht om de val van alle mogelijke resten te voorkomen. Er zal ook bijkomende signalisatie geplaatst worden die de maximumhoogte voor voertuigen aangeeft."

De schade kwam aan het licht na een incident zaterdagavond, waarbij brokstukken op een voorbijrijdende wagen vielen. "Ik dacht dat ik mijn zijspiegel eraf had gereden", getuigt de bestuurder anoniem op de RTBF. "Ik ben uitgestapt en zag twee betonblokken die waren losgekomen en op het dak van mijn wagen waren geland. Op de plaats van de inslag is het dak van mijn wagen geblutst en zelfs licht gebarsten."

De politiezone Noord bevestigt dat de man aangifte heeft gedaan. Er werd onmiddellijk een patrouille ter plaatse gestuurd, maar die zag niets ongewoon. De autobestuurder zegt evenwel dat toen hij er later die nacht opnieuw langsreed, de brokstukken nog steeds langs de kant van de weg lagen en dat hij ze dan zelf heeft meegenomen. Het plafond van de tunnel is metselwerk, klinkt het bij Brussel Mobiliteit. Het is dus niet mogelijk dat er een betonblok is neergekomen.

Snel opnieuw open
Het nieuwe tunnelincident zou niet wijzen op structurele problemen en staat op het eerste zicht dus los van recente problemen in andere tunnels. Die incidenten leidden tot een grondige inspectie van alle autotunnels. Daaruit bleek dat verschillende bouwwerken aan een grondige renovatie toe zijn. De Stefaniatunnel is sinds enkele weken zelfs gedeeltelijk dicht wegens stabiliteitsproblemen. De slechte staat van de tunnels zorgde de voorbije weken voor een heus debat over het bestuur van het hoofdstedelijk gewest en de toekomst van de mobiliteit.

Brussel Mobiliteit verwacht dat de Pachecotunnel later op de dag of ten laatste woensdag opnieuw open kan. De Pachecotunnel dateert net als de al eerder afgesloten Stefaniatunnel uit 1957. Uit een inspectie in 2012 moest blijken dat er geen structureel probleem was met het bouwwerk. De tunnel verbindt de Pachecolaan in de Vijfhoek met de Sint-Lazaruslaan in Sint-Joost, onder de Kleine Ring door.

Bekijk ook de reportage van tvbrussel

Tunnels

Verschillende autotunnels zijn dringend aan renovatie toe. Het beveiligen van alle tunnels zou meer dan 500 miljoen euro kosten. Vraag is hoe het Brussels Gewest dat kan betalen en hoe de mobiliteit moet georganiseerd worden tijdens de sluiting. Experts pleiten voor een definitieve sluiting op lange termijn om de autodruk te verminderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving, Tunnels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni