Overzicht: staking maandag 8 december

© brusselnieuws.be
07/12/2014

Brusselnieuws.be zet voor u op een rijtje wat u maandag mag verwachten op de provinciale stakingsdag in Brussel. Het openbaar vervoer zal platliggen, maar daarnaast zal de staking ook in heel wat andere sectoren te voelen zijn.

''In ongeveer driehonderd bedrijven in het Brussels Gewest zullen stakingsposten te vinden zijn'', kondigde het ACV zaterdag al aan in Le Soir.

Een volledig overzicht geven is onmogelijk, maar we zullen updates geven als er nieuwe informatie beschikbaar is.

Tram, bus en metro
De MIVB rijdt niet uit. De vakbonden bij de Brusselse vervoersmaatschappij hebben aangekondigd dat alle depots met daarin de tram- en metrostellen en bussen zullen worden geblokkeerd.

Ook De Lijn en TEC in Vlaams- en Waals-Brabant verwachten grote hinder. De Lijn meldt bijvoorbeeld op haar website dat slechts 10 procent van de bussen zal rijden. Grootste hinder wordt verwacht in de regio’s Leuven, Hageland, Pajottenland en de streek rond Overijse. Daar zal wellicht nauwelijks een bus uitrijden.

Een actueel overzicht kunt u maandag vinden op de websites van de vervoersmaatschappijen.

NMBS
Geen enkele trein zal Brussel maandag bereiken. Stakingspiketten zullen de toegang tot het Noord- en Zuidstation verhinderen. Ook rangeerstation Schaarbeek-Vorming en het TGV-atelier in Vorst zullen afgesloten zijn. Opgelet: de trein zal al niet meer uitrijden vanaf zondagavond 22 uur.

Ook de Thalys en de Eurostar zullen niet vertrekken.

Wegen
''Vermijd de auto in Brussel'', liet de federale politie vrijdag al weten. Op de autosnelwegen richting hoofdstad worden gigantische files verwacht, als gevolg van filterblokkades op grote invalswegen zoals de Keizer Karellaan, de Industrielaan en aan Delta en Meiser. Pendelaars wordt gevraagd zo veel mogelijk te telewerken, en anders vroeger te vertrekken en te carpoolen.

De politie van de zone Ukkel-Watermaal-Oudergem heeft laten weten dat het viaduct Hermann-Debroux in Oudergem van de E411 maandag van 5.30 tot 18 uur afgesloten wordt voor het verkeer, en langer als dat nog nodig zou zijn.

De vakbonden hebben de politie op de hoogte gebracht van hun plan om het kruispunt Delta, in het verlengde van de E411, af te sluiten met blokkades. De lokale politie daar raadt daarom ook specifiek aan de omgeving van de E411 maandag met de auto te vermijden.

Vliegtuig
Grote hinder wordt ook verwacht op Brussels Airport, dat als voorzorgsmaatregel al 40 procent van zijn vluchten maandag heeft geannuleerd. Het gaat om 226 zowel korte- als langeafstandsvluchten op een totaal van 576.

De luchthaven gaat er vanuit dat er nog meer annulaties zullen volgen. De verschillende luchtvaartmaatschappijen actief op Brussels Airport raden passagiers zelfs aan om hun reis om te boeken naar een andere datum. Wie maandag een vlucht heeft geboekt, wordt met aandrang gevraagd zijn of haar vliegtuigmaatschappij of reisagentschap te contacteren.

''Wie toch moet vertrekken, moet rekening houden met chaos'', laten de luchtvaartmaatschappijen weten. Reizigers komen het beste met enkel handbagage en liefst zo vroeg mogelijk naar de luchthaven, bij voorkeur drie à vier uur voor de vlucht vertrekt. Het is mogelijk dat vluchten vertrekken zonder bagage aan boord. Die zal worden nagestuurd.

Warenhuizen
Algemeen wordt verwacht dat zowat alle Delhaize-supermarkten maandag dicht zullen blijven, vanwege de sociale onrust over het aangekondigde herstructureringsplan. Maar ook bijvoorbeeld bij Mediamarkt, Inno, Brico, Cora en Carrefour worden stakingspiketten verwacht.

Die zullen ook te vinden zijn bij de shoppingcentra City 2 en Basilix.

Post
Door de provinciale actiedag is in Brussel minder dan de helft (47 procent) van de postkantoren geopend. In Vlaams-Brabant is daarentegen 96 procent geopend. Van de Waals-Brabantse kantoren van bpost is 81 procent geopend, zo meldt bpost maandag. In Brussel is 83 procent van de rondes met brieven en pakjes verzekerd. In Vlaams-Brabant was dat 69 procent, en in Waals-Brabant 59 procent.

Scholen
Sommige leerkrachten zullen staken, andere niet – de stakingsbereidheid is in elke school weer anders. Het is de bedoeling dat er altijd een opvang voorzien wordt voor de leerlingen, maar een lezer uit Ukkel wist ons te melden dat dat in zijn school niet het geval was. Over het algemeen wordt verwacht dat er ook minder leerlingen zullen opdagen, als gevolg van de problemen met het openbaar vervoer en op de weg.

Ziekenhuizen
Zullen op zondagsdienst draaien. De spoedafdelingen blijven open, maar er zullen geen of veel minder consultaties zijn.

Bankfilialen
Zullen voor een deel dicht zijn, gelieve daar rekening mee te houden. De politie Brussel-Hoofdstad noemt bijvoorbeeld met name het ING-kantoor op het Troonplein.

Industrie
In Audi-Vorst worden acties gepland. In de Haven van Brussel zal het bedrijf AEG gesloten zijn, net als Dalkia.

Openbare omroep
Ook de VRT staakt op de provinciale stakingsdag. De radio- en televisiezenders en de websites van de VRT zullen vervangprogramma's uitzenden en een minimumaanbod aan nieuws brengen, met beperkte updates. Op 15 december bij de nationale staking daarentegen zullen de programma's doorgaan zoals gepland.

Ook de RTBF houdt het morgen bij vervangingsprogramma's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni