Overlijden Jos Chabert: 'Bruggenbouwer tussen gemeenschappen'

© FM Brussel
10/04/2014

De politieke wereld betuigt zijn medeleven bij het overlijden van oud-minister Jos Chabert. “Hij was enorm belangrijk bij het ontstaan van het Brussels Gewest”, zegt Steven Vanackere. Minister-president Rudi Vervoort roemt hem als een groot staatsman.

Zijn partij verspreidde als eerste het nieuws van het overlijden van Chabert. “CD&V verliest met Jos Chabert een gedreven christendemocraat. Ons land verliest een van zijn politieke iconen”, zegt voorzitter Wouter Beke. “Wij bieden zijn familie onze diepste blijken van medeleven aan.”

Ook partijgenoot en oud-minister Steven Vanackere betuigt zijn medeleven. Hij wijst op het belang van Chabert bij het ontstaan van het Brusselse Gewest. “Toen zijn er bergen werk verzet”, zegt Vanackere, die nog kabinetschef was voor Chabert. “Hij ging altijd op zoek naar het goede compromis. Dat vond hij niet slechter dan stug je eigen gedacht blijven verdedigen. Het was te danken aan zo’n mensen dat er toen in het Gewest veel vooruitgang geboekt is. Hij vond dat talen er zijn om mensen te verenigen en niet om ze te scheiden. Hij ging altijd op zoek naar manieren om mensen te doen samenwerken. Hij was een bruggenbouwer. Het is heel moeilijk in te denken hoe Brussel er zou hebben uitgezien zonder iemand als Jos Chabert."

Ook Brusselse parlementslid Bianca Debaets werkte nog voor Chabert. "Ik heb ontzettend veel van hem geleerd", zegt ze aan FM Brussel. "Twintig jaar geleden begreep hij al dat Brussel een stad van minderheden was. Hij was ook een politieke cameleon en dat bedoel ik positief. Hij kon even goed overweg met de Brusselse volksmens in de Marollen als met hooggeplaatst buitenlands bezoek."

Vervoort: 'Groot staatsman'
Ook huidig minister-president Rudi Vervoort (PS) brengt in een persbericht hulde aan Chabert. Vervoort onthoudt vooral dat Chabert een "vurige verdediger van Brussel" was en noemt hem "een groot staatsman."

"Tijdens drie legislaturen onderscheidde Jos Chabert zich onder meer door zijn wil om Brusselaars samen te brengen, ongeacht hun herkomst, overtuigingen of taal. [...] Jos Chabert blijft in de herinnering gegrift als één van de stuwende krachten achter het ontstaan van het Brussels Gewest, aan de zijde van Charles Picqué. We betuigen zijn familie onze oprechte deelneming", aldus Rudi Vervoort.

Vanhengel: 'Deel van grote politieke familie'
Minister Guy Vanhengel regeerde tien jaar lang met Chabert. Ze werden vrienden. "Thuis noemden de kinderen Chabert nonkel Jos", schrijft Vanhengel op Facebook. "Hij vond dat geweldig. Hij informeerde ook steevast naar het verloop van hun studies en de start van hun professionele loopbaan. Hij maakte deel uit van de grote politieke familie. Dat was zijn familie, zijn leven."

Ook Chaberts neiging naar compromis en dialoog kon Vanhengel erg appreciëren. "Jamais par choque, toujours par ondulation”, was één van zijn vele gevleugelde uitspraken. Jos meed het conflict. Behoedzaam zocht hij naar compromissen. Nooit door de botsing aan te gaan. Hij lag samen met Charles Piqué aan de basis van de Brusselse instellingen. Ook die konden er slechts komen na het voorzichtig ontmijnen van communautaire spanningen. Jos heeft een ganse generatie politici voorbeeldig geduld, verdraagzaamheid, werklust, de nood aan dossierkennis en allerlei kneepjes van het vak aangeleerd."

Grouwels: 'Een monument'
Minister Brigitte Grouwels (CD&V) is aangeslagen door het overlijden van Chabert. "Ik zal hem vooral herinneren als iemand met een warm hart voor de mensen. Een echt 'mensenmens': Chabert was graag onder de mensen, en de mensen waren graag bij hem. Hij was een sociaal man en een bruggenbouwer."

Daarnaast noemt Grouwels Chabert een inspiratie als minister. "Zijn lange en rijk gevulde carrière, zijn ongelooflijke inzet en daadkracht, heeft mede van Brussel de stad gemaakt die ze vandaag is. De rode draad doorheen zijn loopbaan was er een van volharding, werklust, passie, maar ook van liefde. Chabert is een monument. We zullen hem levendig houden door zijn vele politieke daden, zoals de realisatie van de eerste Brusselse metro én zijn maatregelen voor meer verkeersveiligheid. Maar ook door de vele mooie herinneringen die wij samen mochten beleven."

In een blogbericht rakelt de minister ook enkele herinneringen op. "Telkens Jos Chabert na een parlementair debat terug in de auto zat, at hij een appel. “Om de miserie te vergeten”, zei hij altijd. Ook legendarisch zijn de verhalen over een half glaasje wijn. Een half glaasje maar, want dat is beter voor de gezondheid, zei hij. Of zijn voorliefde voor de pasteitjes van Wittamer, volgens Chabert de beste van de wereld. Als schepen van Meise richtte hij dan weer een taalschool op. “Een taal moet je niet bestrijden”, zei hij altijd. “Je moet ze leren.”

Charles Picqué: 'Man van de verzoening'
Voormalig minister-president Charles Picqué (PS), die jarenlang met Chabert in de regering zat, noemt hem "een man van de verzoening tussen de taalgemeenschappen." Picqué prijst ook Chaberts loyauteit ten aanzien van mede-politici.

Smet: 'Ermee opgegroeid'
Ook Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A) reageert op het overlijden. "Jos Chabert was een beetje zoals Koning Boudewijn", schrijft hij op zijn Facebookpagina. "Je bent er mee opgegroeid en hij was een deel van het politiek bedrijf. Een aangename man, maar hij wist wat hij wou en hij kende de truken. Hij heeft ongetwijfeld mee Brussel uitgebouwd en geloofde sterk in de dialoog."

Fremault: 'Bompa'
Brussels minister van Economie Céline Fremault (CDH) omschrijft Chabert als een "echte bompa voor de jonge generaties politici, los van hun politieke aanhorigheid".

Huytebroeck: 'Belgische eenheid'
Volgens Evelyne Huytebroeck (Ecolo) "verliest België een groot pleitbezorger van de Belgische eenheid".

Roger Vanden Stock: 'Diep geraakt'
Ook voetbalclub Anderlecht, waarvan Chabert een fervente supporter was, reageert: "Minister van Staat Jos Chabert, was een groot supporter van Royal Sporting Club Anderlecht, een groots staatsman en zijn overlijden raakt ons diep. De club en zijn medewerkers willen langs deze weg hulde brengen aan de heer Chabert en de familie alle sterkte toewensen", aldus voorzitter Roger Vanden Stock.

Delva: 'Onblusbare liefde voor Brussel'
Ook CD&V-parlementslid Paul Delva werkte nog op het kabinet van Chabert. "Ik leerde Jos Chabert kennen als een eeuwige bruggenbouwer, een politicus met een groot en warm hart, en met een onblusbare liefde voor zijn stad, Brussel. Eén zin vergeet ik nooit, het was één van zijn favoriete gezegden : “Het enige extremisme dat ik verdedig, is dat van de tolerantie”. Het tekende Jos Chabert ten voeten uit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni