Oudste locomotief verhuist naar Train World

© brusselnieuws.be
19/03/2014

Zaterdag verhuist de oudste bewaarde locomotief van het Europese vasteland van het Noordstation naar het nieuwe treinmuseum in Schaarbeek. Om de operatie tot een goed einde te brengen is een stuk muur en perronoverkapping van het Noordstation afgebroken.

De locomotief Pays de Waes is het oudste stuk uit de collectie van de NMBS. Ze werd in 1845 ontworpen en reed een halve eeuw tussen Antwerpen en Gent, via het Waasland. Sinds 1958 is het gevaarte van 13,5 ton tentoongesteld in het Noordstation.

Het museumstuk moet echter een plaats krijgen in Train World, het nieuwe spoorwegmuseum in Schaarbeek. De verhuis belooft echter geen sinecure te worden. De locomotief wordt gedeeltelijk ontmanteld en zal met een kraan uit het station op een wagon getild worden. Omdat de onderdelen door geen enkele deur kunnen, moest een stuk muur en perronoverkapping worden uitgebroken.

Volgens de NMBS belooft het zaterdag alvast een spectaculaire operatie te worden. Treinfanaten kunnen het allemaal meemaken vanaf 11 uur op perron 2.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni