Ouders overleden meisje dienen klacht in tegen Sint-Lucasziekenhuis

© FM Brussel
21/04/2015

Het Brusselse gerecht heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar het overlijden van een meisje van drie jaar, afgelopen zaterdag in het Sint-Lucasziekenhuis in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het kind zou overleden zijn, omdat het dringend een bloedtransfusie nodig had maar die niet op tijd kreeg omdat er geen anesthesist aanwezig was. De ouders dienen klacht in.

Dat melden verschillende media en wordt bevestigd door de advocaat van de ouders van het meisje, Sven Mary.

Het kind was al een jaar in behandeling in het ziekenhuis, onder meer voor anemie (bloedarmoede).

De ouders van Eda, het meisje van drie, zeggen dat ze vrijdag ernstig ziek geworden is. Ze zou hoge koorts hebben gehad, en bloed hebben geplast. In het ziekenhuis zouden de dokters hebben vastgesteld dat het meisje een bloedtransfusie nodig had. Omdat ze geen ader konden vinden, wilden ze het meisje verdoven. Maar daarmee moest nog gewacht worden, omdat er op dat moment geen anesthesist in het ziekenhuis aanwezig was.

Die anesthist zou volgens Mary uiteindelijk pas zes uur later opdagen, toen het meisje al overleden was.

Volgens persbureau Belga was ook de defribillator buiten werking, waarmee ze het meisje proberen reanimeren hebben.

'Schuldig verzuim'
Sven Mary zegt dat zijn cliënten niet uit zijn op een schadevergoeding, maar dat ze duidelijkheid willen over het overlijden van hun dochter, zodat gelijkaardige drama's in de toekomst kunnen vermeden worden.

De autopsie moet nu eerst de juiste doodsoorzaak achterhalen. Als het verhaal van de ouders klopt, zijn er ernstige vragen te stellen bij de werking van het ziekenhuis, aldus nog Sven Mary. "De dood van het meisje had vermeden kunnen worden", zegt hij aan FM Brussel.

Om die reden stellen de ouders zich burgerlijke partij tegen het ziekenhuis en onbekenden, voor onopzettelijke doodslag door gebrek aan voorzorg, en voor schuldig verzuim.

Bekijk de reportage van tvbrussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni