Oudergemnaars betalen mee voor voetpaden

© tvbrussel
21/04/2014

In Oudergem moeten inwoners van de Maurice Charlent-straat negen euro betalen per vierkante meter voetpad voor hun huis. De gemeente vraagt dat bedrag om de stoep opnieuw aan te leggen.

Voor de heraanleg van de voetpaden in de Maurice Charlentstraat vraagt de gemeente Oudergem een bijdrage van 10 procent van de werken aan de eigenaars. De meeste andere gemeenten betalen wegenwerken gewoon uit de gemeentekas. Maar Oudergem dus niet.

Volgens Vlaamse schepen in Oudergem Dirk Hoornaert (Samen) is dat billijk. “Om de 15 tot 20 jaar legt de gemeente de stoepen opnieuw aan. Onze belastingen behoren tot de laagste in het Brusselse Gewest”, legt hij uit aan tvbrussel. “Er zijn inderdaad gemeenten die het gratis doen, maar dan komt dat geld van hogere belastingen."

Negen euro per vierkante meter
Gemeentearbeiders zullen in Oudergem meten hoe groot de oppervlakte van de stoep is voor elk huis, en de eigenaar zal dan negen euro per vierkante meter moeten betalen voor de heraanleg.

Hoewel eigenaars in de meeste andere gemeenten niet hoeven te betalen voor de werken aan de voetpaden, is de buurt blijkbaar niet ongelukkig. “We zijn blij dat we nieuwe voetpaden krijgen”, aldus een buurtbewoner.

Verhaalbelastingen
"Een gemeente kan de kosten voor de aanleg van het openbaar domein, zoals stoepen, de straat of eventueel de riolering verhalen op de inwoners van die straat", zegt Jan Leroy, directeur bestuur bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG).

"Zulke 'verhaalbelastingen' bestaan vanuit het idee dat inwoners ook de baten hebben van die werken."In Vlaanderen bestaan verhaalbelastingen zoals die in Oudergem hier en daar ook nog, maar Jan Leroy van de VVSG heeft geen exacte cijfers. "Het gebeurt wel minder dan voorheen. Maar de grondwettelijke vrijheid om belastingen te heffen is zeer groot in ons land. Alles wat niet expliciet verboden is door de wet is toegelaten, terwijl het in Nederland net andersom is. Als gevolg daarvan zijn Nederlandse gemeenten veel afhankelijker van dotaties van de rijksoverheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni