Brusselse tram in Oregon

Oude Brusselse trams krijgen nieuw leven in de VS

© brusselnieuws.be
23/07/2015

Een collectie historische Brusselse trams van een uitgeweken Belg in Canada krijgt een nieuwe thuis in de VS. Negen trams vertrekken naar een museum in Oregon, een tiende trekt naar Maryland in de buurt van Washington DC.

Uitgeweken Belg Claude Sabot uit Canada droomde lang van een trammuseum in de buurt van Vancouver, in British Columbia. Voor dat museum verzamelde hij jarenlang Brusselse trams, tien in totaal.

Toen vorig jaar bleek dat het geplande museum er niet zou komen, zette Sabot zijn hele collectie te koop. Toen de verkoop geen succes bleek, bood Sabot de trams aan enkele musea aan, waaronder het Oregon Electric Railway Museum in het noordwesten van de VS.

Aanbod
Het ging om “een aanbod dat zo goed was dat het museum niet kon weigeren”, zegt John Nagy van het museum aan lokale nieuwssite Oregonlive. “Voor de prijs van het transport naar de VS kunnen we negen van de tien Brusselse trams overnemen.”

Een tiende tram raakte verkocht aan een museum in Maryland, in de buurt van Washington DC.

Omzwervingen
Het museum in Oregon krijgt er zo onder meer een tram met aanhangwagen uit de jaren 1930 bij. Die tram belandde na zijn carrière in Brussel in de jaren tachtig in een toeristisch complex in Florida, vanwaar Claude Sabot hem later naar Canada haalde.

Een ander voertuig is een PCC-tram uit het begin van de jaren vijftig. Dat tramtype reed nog tot 2010 door de straten van Brussel, onder meer op lijnen 39 en 44.

Geldinzameling
Het Oregon Electric Railway Museum zamelt nu geld in om de transportkosten terug te betalen, de trams onderdak te bieden en ze te restaureren. Bedoeling is om ze in het museum rondjes te laten rijden voor het grote publiek.

Naast de trams in Oregon en Maryland zijn er wel meer oude Brusselse trams die bij musea in het buitenland een tweede leven hebben gekregen. Zo rijden er oude MIVB-trams rond in onder meer Buenos Aires en San Francisco.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni