Originele tekeningen Franquin ontdekt onder behang in Centrumgalerij

© brusselnieuws.be
30/09/2015

In een gebouw in het centrum van Brussel zijn onder vijf lagen behangpapier decennia oude originele muurtekeningen van legendarische striptekenaars als Franquin, Peyo en Roba ontdekt.

Dat melden verschillende Franstalige media op hun website.

De tekeningen werden eind 2013 ontdekt tijdens renovatiewerken in een gebouw van de liberale vakbond VSOA in de Centrumgalerij in Brussel. Het nieuws werd nu pas bekendgemaakt.

Sommige van de tekeningen werden bij de renovatiewerken overigens beschadigd, al zijn de meesten ervan wel nog altijd intact.

Naast Franquin (tekenaar van onder andere Robbedoes en Guust Flater), Peyo (De Smurfen) en Roba (Bollie en Billie), hebben ook Mitacq (De Beverpatroelje) en Victor Hubinon (Buck Danny) tekeningen op de muur achtergelaten.

Bij een van de tekeningen, een Marsupilami van Franquin, wordt ook het jaartal 1958 vermeld. Verder bevat de muur ook de boodschap "Prière de ne plus dessiner sur ce mur svp" ("gelieve niet meer op deze muur te tekenen, aub").

Na de ontdekking besefte de vakbond dat het om een uniek staaltje cultureel en nationaal erfgoed ging. De bond bracht het Belgisch Stripcentrum op de hoogte, maar dat kon wegens een tekort aan middelen niets doen.

VSOA nam dan maar zelf het initiatief om het vensterglas in de bewuste kamer van een UV-filter te voorzien en een transparant paneel voor de muur te plaatsen om de tekeningen te beschermen.

Volgens La Libre Belgique overweegt de vakbond de ruimte open te stellen voor het publiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni