Oppositie niet opgezet met wekelijkse ophaling

© brusselnieuws.be
02/10/2014

Oppositiepartijen Ecolo en MR plaatsen vraagtekens bij de wekelijkse vuilnisophaling vanaf 2016. "Een achteruitgang van de dienstverlening", klinkt het bij de groenen. "Een haastige beslissing zonder overleg", zeggen de Franstalige liberalen.

Fadila Laanan (PS), de nieuwe staatssecretaris voor Netheid, wil vanaf 2016 een wekelijkse ophaling van alle vuilniszakken. Dat betekent een vooruitgang voor de gele en blauwe zakken, die nu tweewekelijks worden verzameld, maar een achteruitgang voor de witte restzak. Die wordt nu twee keer per week opgehaald.

De aankondiging viel niet in goede aarde bij de oppositiepartijen. Ecolo-parlementslid Arnaud Pinxteren spreekt van een achteruitgang van de dienstverlening aan de bevolking. "Nu is er een probleem voor het bijhouden van de gele en blauwe zak maar in de toekomst zal dat probleem zich ook stellen met de witte zak en die verspreidt net de minst aangename geur."

De groenen pleiten voor een wekelijkse ophaalronde voor organisch huisvuil, dat ook kan worden gebruikt voor alternatieve energiewinning. Dat kan een deel van de kosten van de ophaling terugverdienen, klinkt het.

MR-fractieleider Vincent De Wolf ziet vooral een haastige beslissing. "De aankondiging komt amper twee jaar na een andere belangrijke verandering die heel wat kosten op vlak van communicatie met zich meebracht", aldus De Wolf, die verder pleit voor overleg. "Dit moet eerst besproken worden met de vakbonden en de bevolking."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni