nieuwstraat
© Frank Ribbens

Opnieuw vakbondsprotest tijdens koopzondag

© brusselnieuws.be
03/10/2015

Het gemeenschappelijk vakbondsfront (LBC-NVK, CNE, BBTK en SETCa) voert zondag opnieuw actie tegen de toeristische zone en het zondagwerk in Brussel. De vakbonden doen dat naar aanleiding van de nationale koopzondag op 4 oktober.

Naar aanleiding van de tweede 'Sunday Shopday', een initiatief van werkgeversfederatie Comeos, voert het vakbondsfront zondag 4 oktober om 11.30 actie op het Muntplein.

In februari van dit jaar besliste de gemeenteraad van de Stad Brussel om de Vijfhoek een toeristische zone te maken.

Enkele maanden later stelt het merendeel van de winkelketens volgens de vakbonden vast dat de omzet tegenvalt tijdens de zondagsopeningen.

De bonden klagen aan dat er geen jobs bijkomen, maar dat het aantal werkuren op weekdagen wordt teruggeschroefd om werknemers extra uren te laten kloppen op zondag. In de loop van de week veroorzaken de zondagsopeningen volgens de bonden dus een hogere werkdruk

Werknemers krijgen vaak geen extra loon om op zondag te werken. De wetgeving rond toeristische zones bepaalt dat de werkgever niet verplicht is om extra loon te betalen voor werk op zondag.

De bonden voeren op 4 oktober actie omdat veel winkels uit de Nieuwstraat op die dag volgens hen de traditionele zes koopzondagen uit de sector zullen overschrijden.

Tijdens de tweede editie van de nationale koopzondag zullen bijna 2.500 handelaars de deuren openen, alsook 17 winkelcentra. Voor het eerst zal er ook in Brussel gewinkeld kunnen worden naar aanleiding van het Comeos-evenement. Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Molenbeek, Brussel-Stad, Sint-Gillis, Ukkel, Etterbeek en Sint-Pieters-Woluwe doen mee.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni