Opnieuw supermarkt in Vijfhoek gepland

© brusselnieuws.be
14/08/2014

Waar nu nog de Sint-Honorédoorgang is, plant een projectontwikkelaar een supermarkt. Dat meldt La Libre Belgique.

Sinds de sluiting van de GB De Hallen in mei 2012 is er geen grote supermarkt meer in het centrum van Brussel. De AD Delhaize op de Anspachlaan vangt dat probleem voor een deel op, maar is een stuk kleiner en bijzonder druk bezocht.

"Het is voor veel inwoners een groot probleem dat ze de stad uit moeten om hun grote boodschappen te doen", zegt Geoffroy Coomans de Brachène (MR). "Ikzelf moet bijvoorbeeld tot in La Bascule in Ukkel trekken, dat is toch niet normaal. Het College wil dan ook graag opnieuw een of meerdere grote supermarkten in het centrum, want die mogelijkheden bestaan."

In juli heeft de Overlegcommissie Stedenbouw van de Stad Brussel een gunstig advies uitgebracht over de afbraak van de Sint-Honorédoorgang. In de plaats komt er een winkeloppervlakte van 2.900 m², waar een bouwpromotor een grootwarenhuis wil inrichten. Hij hoopt daarvoor tegen september een vergunning te krijgen van het Gewest. "Wij gaan die vergunning snel afleveren, zodat de werken ook snel kunnen beginnen", aldus Coomans de Brachène.

De supermarkt zal twee ingangen aan de straatzijde hebben: één ingang die uitkomt op de Kiekenmarkt, en één in de Kleerkopersstraat.

'Zieltogend'
"Het voorgestelde project is interessant en esthetisch", verdedigt Coomans de Brachène de beslissing in La Libre. "Het herstelt in mijn ogen een stedenbouwkundige anomalie. De Sint-Honorédoorgang lag er zieltogend bij en werd erg weinig bezocht. Zelfs met een renovatie in zicht was het erg moeilijk om er winkels voor te vinden."

Twee jaar geleden, in september 2012, moesten de laatste uitbaters van winkels in de Sint-Honorédoorgang de passage verlaten omdat de nieuwe eigenaar de galerij wou opknappen.

Werken waren al begonnen om de bovenliggende verdiepingen om te vormen in appartementen en kantoren, en de bouwpromotor had een vergunning op zak om van de handelszaken op het gelijkvloers grotere commerciële ruimtes te maken. Maar hij is uiteindelijk van idee veranderd en plant nu dus een supermarkt op de benedenverdieping.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni