Opnieuw erediensten in Sint-Katelijnekerk

GDC
© brusselnieuws.be
07/07/2014

Na meer dan twee jaar stilte zullen er opnieuw katholieke erediensten doorgaan in de Sint-Katelijnekerk in het centrum. Aartsbisschop Léonard wil testen hoeveel ruimte er behouden moet blijven voor erediensten, als er een nieuw project wordt uitgewerkt in de kerk.

Van september 2014 tot juni 2015 zullen er weer katholieke erediensten gehouden worden in de Sint-Katelijnekerk. Dat laat het aartsbisdom Mechelen-Brussel weten.

De voorbije 2,5 jaar vonden er geen vieringen plaats. De Stad werkte met het akkoord van het bisdom aan een ideeënwedstrijd, om een gedeeltelijk nieuwe bestemming voor de kerk te vinden.

Een jury is aangesteld om enkele ideeën te selecteren die uitgewerkt kunnen worden. Voor die concrete uitwerking van start gaat, wil Léonard echter testen hoe groot de ruimte moet zijn die voorbehouden blijft voor erediensten. Daarom gaat de kerk voor tien maanden opnieuw open.

De Sint-Katelijnekerk kreeg voor de sluiting nog een kleine katholieke gemeenschap en een orthodoxe gemeenschap over de vloer. Maar het beheer van de kerk bracht te hoge kosten met zich mee en er was geen voltijdse priesterploeg ter beschikking.

Daarom werd er overeengekomen de kerk gedeeltelijk te ontwijden. Nog voor er een ideeënoproep kwam, werden er al enkele mogelijk pistes geopperd. Zo dacht schepen Alain Courtois (MR) aan een museum voor religieuze kunst. Eerder werden al plannen voor een woontoren en een groentemarkt afgevoerd.

Nieuwe priesters
Deze keer zijn er wel voldoende priesters ter beschikking. "Er komen drie diakens van de Fraternité des Saints Apôtres die in augustus tot priester gewijd worden", zegt woordvoerder Jeroen Moens aan FM Brussel. Eerder werd voor de drie, aanhangers van de populaire Franse priester Michel-Marie Zanotti-Sorkine, gedacht aan de Begijnhofkerk waar priester Daniël Alliët aan sociaal werk doet. Maar dat plan werd na veel protest afgevoerd.

De nieuwe beslissing van Léonard zal het werk van de jury wel doorkruisen, erkent het aartsbisdom. "Maar dit slechts gedeeltelijk. Gedurende de experimentele periode kan men immers onder voorbehoud voortgaan met het uitwerken of omvormen van de reeds weerhouden ideeën, zonder belangrijke wijziging van de timing die de Stad heeft vastgelegd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni