Peter De Caluwe
© Saskia Vanderstichele

‘Opera mag uw achtste hoofdzonde zijn’

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
26/03/2014

Peter de Caluwe, intendant van het nationale operahuis De Munt, presenteerde vorige week zijn achtste seizoen. Met de zeven hoofdzonden als thematiek die in vele producties gesmaakt wordt, maar dan wel in positieve zin. Maakt niet weg dat de overheidssubsidies al vijf jaar naar beneden gaan.

Hoe lost u de sluitingsperiode voor broodnodige vertimmering van het theater op – het gebouw is dan technisch werkloos, en dus een grote verliespost?
Peter de Caluwe: “Ik heb nog een jaar om naar andere locaties uit te kijken. Huurcontracten om van juni 2015 tot januari 2016 elders te spelen weet ik wel te onderhandelen. Maar het grote probleem is dat de infrastructuur nergens geschikt is: we hebben kleedkamers en douches nodig, een tribune met adequate verlichting en decorbouwmogelijkheden, ... Gezien we dat buitenshuis zelf moeten installeren, wordt dat een gigantische kost (lukt niet met de plafonnering van het budget sinds 5 jaar, jmb). Dit seizoen hebben we al enkele extra muros producties, in bioscoopzaal Marivaux en in Wiels. Maar voor 2015-2016 moeten nog veel locaties gevonden worden. Het personeel (werken aan Ateliers vanaf november dit jaar, red.) vindt alvast onderdak in de Nationale Bank.”

U ziet de cultuursubsidies al enige tijd niet als overheidssteun maar als investering: leg uit.
de Caluwe: “In België maakt geld voor cultuur – net als in Frankrijk – 0,5 procent uit van het Bruto Nationaal Product. In Frankrijk is de terugkeer van die investering berekend op 3,85 procent. De culturele sector is belangrijker dan de auto- en landbouwindustrie. Toch blijft men halstarrig speken in termen van ‘betoelaging’, terwijl het net een investering van de overheid is. Wij zijn allemaal betrokken partij als burger om de overheid te overtuigen dat de investering in cultuur rendeert.”

U hangt de seizoensprogrammering op aan het leidmotief de zeven hoofdzonden. Zijn die wel erg?
de Caluwe: “Het world wide web is 25 jaar oud deze maand, en ook daar wordt gretig omgesprongen met de hoofdzonden: van hoogmoed, wellust, gramschap, afgunst, gulzigheid en luiheid tot hebzucht. Volgens het Oude Testament zijn er vijf zonden van de geest en twee van het vlees. Terwijl Thomas van Aquino nuanceerde dat enkel de daad als zonde telt, en niet het denken aan de zonde. Zonde is niets meer dan een gebrek aan liefde die verdwaald is. In de operawerken die we dit seizoen presenteren, komen verschillende van die hoofdzonden aan bod: we lichten ze uit als iets positief, een waarde. En daar komt gerust nog wat bij: opera mag uw achtste hoofdzonde zijn.”

Seizoensprogramma: www.demunt.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni