Opening Muntpunt: Boekentoren als ruggengraat

HUB, SVG
© Brussel Deze Week
05/09/2013
Centraal in het door B-Architecten gerenoveerde gebouw van Muntpunt staat de zwarte boekentoren, die loopt van het gelijkvloers tot de hoogste verdieping.

De zwarte toren doorklieft als het ware de zeven etages, die elk een ander kleuraccent hebben. Het gelijkvloers, ook Agora genoemd, dient voor informatie en promotie. Aan de knalgele onthaalbalie geeft het personeel uitleg over alles wat de Vlaamse gemeenschap te bieden heeft in Brussel. De Agora omvat ook een grote krantenhoek, met computers waarop de internationale dagbladen kunnen worden gelezen. Voorts is er een 'spelpunt', met gezelschapsspelletjes die uitgeleend worden, een folderwand en een 'ruilkast' waar bezoekers afgedankte boeken definitief kunnen achterlaten en andere meenemen.

Het is ook op het gelijkvloers dat de ontleende boeken ingeleverd worden. Dat gebeurt in de 'schuiven' achterin. De boeken vallen via een schacht naar de kelder waar ze voortaan door een robot gesorteerd worden.

De eigenlijke bibliotheek begint op de eerste verdieping en loopt over vijf etages. De eerste etage, de rode, is het rijk van de kinderen en jongeren. Behalve boeken alom is er een theatertje en een klein kantoor, de Bokaal, waar jeugdschrijvers en illustratoren kunnen werken. Voor de allerkleinsten is er een speelruimte, voor de pubers zijn er gameconsoles en hangplekken.

Roze verdieping
Een trap hoger kom je op de roze verdieping, met de fictieboeken en speelfilms. Ze worden losjes uitgestald, deels in het hoge zwarte rek, deels in lage witte kastjes. Op de derde etage, de groene, staan de boeken over wetenschappen en samenleving. Hier is ook de enige stille ruimte van het gebouw, de zogenaamde stadsstudiezaal, met 90 werkplekken waarvan 60 uitgerust met een computer. Op de vierde, oranje verdieping gaat het over Brussel en de wereld. Je vindt er boeken over de hoofdstad, vertaalde literatuur en materiaal om Nederlands te leren.

De bovenste bibliotheekverdieping, de blauwe, is gewijd aan cultuur. Deze etage omvat ook een klein auditorium en het digitale lab, een reeks computers waarop geëxperimenteerd kan worden met muziek en film.

Het ontlenen moeten de bezoekers voortaan zelf doen. Op de rode etage staan enkele computers met scanapparaten en ook een automaat die de boetes int. "Wie hulp nodig heeft, kan natuurlijk terecht bij onze medewerkers," zegt hoofdbibliothecaris Leen Lekens.

Die baliemedewerkers zullen trouwens ook hun eigen, herkenbare kleur hebben. Ze dragen geen echt uniform, maar kleden zich in het marineblauw.
Aan de achterkant van het gebouw, in de vroegere jeugdbib, is er beneden het Grand Café Muntpunt. Je kan er iets eten en drinken en de koffie zelfs meenemen naar de bib. Boven het café zijn er vergaderzalen en een receptieruimte.

De zevende verdieping is niet toegankelijk voor het publiek. Hier werkt het Muntpuntpersoneel, in een grote, witte, open ruimte.

Opening Muntpunt

Muntpunt, de ambitieuze verblijfsbib aan het Muntplein, opent dit weekend de deuren. Wat het nieuwe huis voor u kan betekenen, hoeveel het kostte of hoe Muntpunt op nieuwe trends inspeelt, u leest het in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Opening Muntpunt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni