In het toekomstige gevangenisdorp in Haren komt ook een open vrouwengevangenis. Enkel gedetineerden waarbij het risico op ontsnapping erg klein wordt ingeschat, zullen in aanmerking komen.

De eerste open vrouwengevangenis van het land zal zestig plaatsen tellen, zo berichtte Het Nieuwsblad zondag. Het gebouw komt binnen het geplande gevangenisdorp in Haren maar buiten de veiligheidsmuur. "Niet alle vrouwelijke gedetineerden zijn gebaat bij het veiligheidsregime zoals in onze traditionele vrouwengevangenissen in Brugge en Hasselt", zegt minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). "Het is Kafkaiaans om iedereen zomaar in de gevangenis te steken, je moet straffen op maat."

Een open gevangenis moet gedetineerden beter voorbereiden op hun reïntegratie in de samenleving. "De vrouwen zullen hun straf of het resterende deel daarvan in een open regime kunnen doorbrengen, waar ze zichzelf moeten organiseren, bijvoorbeeld door samen te koken", aldus Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen.

Zeker niet alle vrouwelijke gedetineerden zullen in aanmerking komen voor de open gevangenis. Als het ontsnappingsrisico te groot wordt geacht, kan er geen sprake van zijn. De verwachting is dat vooral vrouwen met jonge kinderen een plaats krijgen in de nieuwe instellingen.

Open gevangenissen voor mannen bestaan al in Hoogstraten en Ruiselede. De vrouwengevangenis in Haren zou in 2017 moeten openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni