Open VLD wil fotobeperkingen Atomium opheffen

© brusselnieuws.be
10/08/2015

Foto's van heel wat gebouwen en monumenten, zoals het Atomium, mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Open VLD dient een wetsvoorstel in om komaf te maken met de fotobeperkingen die het Belgische auteursrecht oplegt.

Toeristen die een foto nemen van het Atomium mogen dat beeld strikt genomen niet publiceren of gebruiken voor commerciële doeleinden. Foto's van het Atomium zijn pas vrij van auteursrecht vanaf 2075. Dan zal ontwerper André Waterkeyn immers 70 jaar overleden zijn. Tot dan moeten mensen toestemming vragen of auteursrechten betalen via Sabam. Ook andere gebouwen zoals werken van Victor Horta (tot 2017) en de Berlaymont of het Europees parlement zijn in principe niet vrij te fotograferen.

Het auteursrecht op foto's wordt weliswaar zelden afgedwongen, maar wettelijk kan het en daar wil Open VLD iets aan doen. Dat schrijft De Morgen. "Het Atomium heeft in het verleden mensen en bedrijven bestookt met aanmaningen om auteursrechten te betalen", zeggen Kamerleden Patricia Ceysens en Frank Wilryckx in de krant. "De vrijheid van een persoon om foto's te nemen in het openbaar moet primeren op de auteursrechtelijke bescherming."

Concreet willen de liberalen een panoramarecht toevoegen aan het auteursrecht. Het staat iedereen dan vrij om foto's te nemen van gebouwen en kunstwerken in de publieke ruimte. De gemaakte beelden mogen ook gedeeld worden op sociale media of gepubliceerd in een boek of op een website. Ook commercieel gebruik moet voor Open VLD kunnen. De meeste Europese landen kennen een gelijkaardig systeem.

'Kunstwerken in de openbare ruimte moeten gefotografeerd kunnen worden', vinden de liberalen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni