justitiepaleis
© Wikipedia

Opdrachtgevers van brand in griffie veroordeeld tot 12 en 15 jaar cel

© Belga
25/11/2015

De correctionele rechtbank van Brussel heeft woensdag de opdrachtgevers van de brand in de griffie van het hof van beroep veroordeeld. Kadir D. kreeg 12 jaar cel en de broers Eyyup en Savas O. kregen bij verstek 15 jaar cel.

De rechtbank achtte het bewezen dat zij de opdrachtgevers waren voor de brand. De brand woedde op 3 januari 2012 en vernielde heel wat gerechtelijke dossiers.

Al snel was duidelijk dat het vuur was aangestoken en al bijna even snel ontstond het vermoeden dat de brandstichters het gemunt hadden op één specifiek dossier, waarin vijf mannen terechtstonden voor een groepsverkrachting uit augustus 2005.

De daders hadden hun slachtoffer, een jonge vrouw, gedurende 15 uur op de meeste extreme manieren misbruikt en vernederd, uit wraak omdat een vriend van het slachtoffer veroordeeld was na een steekpartij. Daarbij was ook één van de verkrachters betrokken geweest.

Dat dossier ontsnapte aan de vlammen omdat het bij de voorzitster van het hof van beroep lag. De vijf verdachten van de groepsverkrachting werden in januari 2013 veroordeeld tot celstraffen van 4 tot 6 jaar.

Intussen had het Brusselse gerecht in januari en juni 2012 al twee verdachten van de brandstichting opgepakt, Ramazan U. en Zohir F. Beiden werden op 5 november 2014 veroordeeld tot 9 en 10 jaar cel. Enkel Kadir D. was woensdag aanwezig bij de uitspraak. Zijn advocaat was er volgens Kadir D. niet wegens het dreigingsniveau vier in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni