Op kot gaan bij bejaarde in de lift

SDS, SVG
© brusselnieuws.be
23/04/2014

Steeds meer Brusselse studenten huren een kamer bij een bejaarde. De vzw 1 toit 2 âges, die intergenerationeel wonen stimuleert, zag hun aantal stijgen naar 120 in 2013. En sinds kort kunnen ook gezinnen een student in huis nemen.

Intergenerationeel wonen zit in de lift, en dat hoeft niet altijd kangoeroewonen te zijn. 1 toit 2 âges is een Franstalige vzw die vijf jaar geleden in Brussel werd opgericht. Door het grote succes heeft de organisatie in de afgelopen jaren ook afdelingen in Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Louvain-la-Neuve en Marche-en-Famenne geopend.

Wie kiest voor de formule ‘senior-student’, heeft twee opties. Ofwel betaalt de student 180 euro en helpt hij de senior in ruil daarvoor met klusjes en boodschappen. Hij of zij neemt de bejaarde mee uit wandelen, of maakt al eens een maaltijd klaar. Ofwel betaalt de student een huur van ongeveer 300 euro. In dat geval wordt er niets van hem verwacht, behalve af en toe een praatje met de vriendelijke buurman of -vrouw. Voor de bejaarde biedt de student een luisterend oor, een helpende hand, en ook financiële steun.

De formule slaat aan in Brussel. "In 2012 deden 90 studenten mee, in 2013 al 120”, zegt directrice Claire de Kerautem aan brusselnieuws.be.

Sinds 1 januari biedt 1 toit 2 âges ook de ‘kotsitting'-formule aan, voor gezinnen die een student in huis willen nemen. De student kan dan eventueel helpen met boodschappen of de zorg voor de kinderen, maar dat hoeft niet per se.

“Er zijn verder ook uitbreidingsplannen in Vlaanderen”, zegt directrice De Kerautem. “Tegen september hopen we dezelfde formules ook in Gent aan te bieden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni