Oostrand protesteert bij nieuwe mobiliteitsminister

© FM Brussel
20/10/2014

De vluchtroutes blijven een heikel thema, ook na het moratorium voor het spreidingsplan-Wathelet. De actiegroepen uit de Oostrand willen niet terug naar de situatie voor dat plan.

De actiegroep "Nu is't genoeg", die verschillende comités uit de Oostrand bundelt, voerde maandagmorgen actie voor het kabinet van de nieuwe federale minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). De federale regering besliste, na een uitspraak van de rechtbank, om het spreidingsplan van Wathelet ongedaan te maken.

Dat betekent een terugkeer naar de vliegroutes van voor februari van dit jaar. Dat is echter niet naar de zin van heel wat bewoners uit de Oostrand. Voor hen was het spreidingsplan van Wathelet immers een hele verbetering. "Wij zullen opnieuw geconfronteerd worden met de helft van alle vliegtuigen die vertrekken van de hoofdstartbaan 25, net zoals we de laatste tien jaar hebben meegemaakt", zegt Peggy Courtois.

"Als er geen enkel vliegtuig boven Brussel mag vliegen, kunnen we geen oplossing bekomen. De luchthaven ligt waar hij ligt, maar het moet leefbaar blijven voor iedereen."

Nu Is't Genoeg heeft enkele alternatieve routes voorbereid, en zal die in de komende dagen voorstellen aan het kabinet van Galant. Bij de actie vanmorgen waren een zestigtal actievoerders aanwezig, en ook de burgemeester van Wezembeek-Oppem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni