Ook Franse Gemeenschap schrapt geld voor scholen met veel kansarmen

© brusselnieuws.be
27/11/2014

Net als Vlaanderen schrapt ook de Franse Gemeenschap de extra middelen die scholen met veel kansarme leerlingen vandaag krijgen. Voor sommige scholen zouden de werkingsmiddelen zo met 20 procent dalen. In een gemeente als Sint-Joost treft de maatregel alle scholen. Burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS) is niet te spreken over de plannen.

De Franse Gemeenschap, met PS en CDH in de meerderheid, schrapt de extra toelagen waarop scholen met veel maatschappelijk kwetsbare leerlingen beroep kunnen doen. Het gaat om een totaalbedrag van bijna 14 miljoen euro. Dat schrijft Le Soir.

Volgens minister van Onderwijs Joëlle Milquet (CDH) gebruiken veel scholen vandaag dit extra geld niet en zouden ze liever extra omkadering krijgen. De minister wil het geld omzetten in jobs, onder andere voor leerkrachten die schooluitval moeten tegengaan. Die zouden bij voorkeur in de moeilijkste scholen aan het werk gaan, maar niet uitsluitend.

Maar heel wat scholen gaan daar niet mee akkoord. Ze hebben de middelen nodig voor culturele uitstappen, ontmoetingsmomenten op school en andere projecten.

Volgens bronnen van Le Soir zou het werkingsbudget van de kwetsbaarste scholen zo met 20 procent kunnen dalen. In Sint-Joost bijvoorbeeld vallen alle scholen in die catergorie. Ook in Koekelberg en Sint-Gillis zou 80 procent van de scholen het zwaar te verduren krijgen.

Burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué (PS) en schepen Alain Hutchinson (PS) reageren alvast verbolgen op de plannen. Scholen in Sint-Gillis zouden 220.000 euro mis kunnen lopen, geld dat ze gebruiken voor pedagogisch materiaal en uitstappen. Picqué en Hutchinson dringen er bij Milquet op aan alle projecten apart te evalueren voor ze beslist geld te schrappen. Tegelijk drukken ze de ouders in Sint-Gillis op het hart dat ze alles in het werk zullen stellen om te voorkomen dat de leerlingen onder de besparingen zullen lijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni