Ook drastische besparingen bij Albertina, Natuurwetenschappen en Jubelpark

© brusselnieuws.be
24/10/2014

Niet alleen de biculturele instellingen zoals Bozar en de Muntschouwburg moeten drastisch besparen, ook de federale wetenschappelijke instellingen moeten het met veel minder doen.

Zo moet de Koninklijke Bibliotheek, ook bekend als Albertinabibliotheek, het in 2015 met 1,1 miljoen euro minder doen. Het Instituut voor Natuurwetenschappen met 827.000 euro, het Jubelparkmuseum met 723.000 euro, weet De Standaard. Ook het Rijksarchief, het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut) en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren zijn getroffen. Volgens de directeur dreigt de heropening van het Museum voor Midden-Afrika in 2017 in gevaar te komen.

Niet alleen de biculturele instellingen moeten dus drastisch inleveren, maar alle organisaties die afhangen van de federale overheid. Het gaat om een lineaire besparing van 12 procent op het personeel, 20 procent op de werkingsmiddelen en 20 tot 30 procent op de investeringsmiddelen.

Staatssecretaris voor het federaal wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) wil die cijfers niet bevestigen. In haar antwoord op een mondelinge vraag van Karine Lalieux (PS) in de Kamer zei ze donderdag dat ze "uitzonderingen voorziet op de algemene besparingen, bijvoorbeeld de interuniversitaire attractiepolen en het Airbus-programma". "Verdere discussies hierover zijn voor de begrotingsbespreking en de beleidsnota’s die ik aan het voorbereiden ben", aldus Sleurs.

De betrokken instellingen zijn niet alleen verbijsterd over de omvang van de besparingen, maar ook over de snelheid ervan, want 2015 is al binnen twee maanden.

De federale overheid wil ook één vijfde van de investeringsmiddelen schrappen. Nochtans hebben heel wat musea en instellingen grote nood aan een opfrisbeurt.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni