© Jason Carlin

Ook Brussel legt Airbnb aan banden

© brusselnieuws.be
18/04/2014

Brussel gaat initiatieven zoals Airbnb reglementeren. Wie toeristen via internet een kamer of slaapbank in hun woning aanbiedt, zal daarvoor aan voorwaarden moeten voldoen op gebied van kwaliteit en veiligheid. Couchsurfen wordt niet gereglementeerd.

De Brusselse regeling is in februari goedgekeurd in de commissie en wordt volgende week gestemd op de plenaire vergadering.

In Vlaanderen is de maatregel vandaag al in werking getreden. Bevoegd minister Geert Bourgeois (N-VA) wil zo de veiligheid garanderen, maar ook oneerlijke concurrentie tegenover hotels en bed & breakfasts tegengaan.

De Vlaamse overheid gaat actief op zoek naar mensen die slaapplaatsen te huur aanbieden via websites als airbnb.be. Ze moeten zich aanmelden en aan bepaalde brandveiligheidseisen voldoen. Als de verhuurde ruimte beperkt blijft tot twee kamers, moeten zij onder meer brandblussers, rookmelders, nooduitgangen en signalisatie voorzien. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete tot 250 euro. In Brussel wordt hetzelfde bedrag voorgesteld.

Eerder was gezegd dat ook couchsurfing onder het Vlaams decreet zou vallen, maar Bourgeois spreekt dat nu tegen. Bij couchsurfen bieden gastheren immers gratis een bed aan, en zolang er geen betaling plaatsvindt, valt het initiatief niet onder het decreet, zegt Bourgeois. De nieuwe regel geldt ook niet voor wie vrienden en familie laat overnachten, of aan hen een appartement verhuurt. Bourgeois benadrukt ook dat hij geen nieuw initiatief heeft genomen, maar is het de toepassing van een decreet dat dateert uit de vorige regeerperiode.

Couchsurfing zou niet onder de Brusselse regeling vallen.

Couchsurfing wijst er ondertussen in een persbericht op dat het wezenlijk verschilt van initiatieven voor betalende accommodatie zoals Airbnb. "Couchsurfing is een vorm van sociale media bedoeld om mensen van overal ter wereld te ontmoeten. Reizigers thuis ontvangen als vrienden maakt hier deel van uit, waarbij de menselijke meerwaarde van de ontmoeting het belangrijkste is", zeggen ze. "Een heel kleine minderheid probeert via couchsurfing wat geld te verdienen, maar als wij daar als vereniging op uit komen, dan treden wij daar tegen op."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni