Onveiligheidsgevoel hoogst bij VUB-studenten

GDC
© brusselnieuws.be
05/09/2014

VUB-studenten voelen zich opvallend vaker onveilig dan leeftijdsgenoten van Franstalige universiteiten. "Studenten weten in welke metrostations ze moeten opletten."

Negentig procent van de Brusselse studenten zegt tevreden te zijn over de wijk waarin ze wonen. Toch voelen niet alle studenten zich even goed in Brussel. 30 procent van de studenten voelt zich 'zelden' of 'nooit' onveilig in Brussel, maar een even grote groep voelt zich 'vaak' of 'altijd' onveilig.

Dat blijkt uit een enquête van het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling bij 4.400 universiteitsstudenten van de Nederlandstalige VUB en de Franstalige Université Libre de Bruxelles, Université Catholique de Louvain en Université Saint-Louis Bruxelles.

Streetwise
Een kwart van de studenten die in Brussel opgroeide, voelt zich vaak of altijd onveilig; bij wie buiten Brussel opgroeide, is dat 35 procent. Buitenlanders voelen zich over het algemeen veiliger dan Belgen, en jongens meer dan meisjes.

Opvallend: bijna 60 procent van de studenten van de VUB voelt zich vaak of altijd onveilig, terwijl dat cijfer in de Franstalige universiteiten tussen 18 en 21 procent ligt.

Waarschijnlijk kan dat verklaard worden doordat er aan de VUB heel wat meer niet-Brusselaars zitten dan aan de andere universiteiten. “Een ULB’er die in Brussel is opgegroeid, is mogelijk wat meer streetwise dan een VUB’er uit de Rand of Limburg”, zegt studentenvertegenwoordiger Emma op de Beke aan brusselnieuws.be.

Inbrekers en gluurders
Toch zijn de problemen vaak reëel. Op de campus van Jette, waar Op de Beke studeert, toonde een rondvraag vorig jaar aan dat iets meer dan een kwart van de ondervraagden ooit al een veiligheidsincident op de campus had gehad, zoals diefstallen, fysiek geweld en inbraken.

“Vooral vorige winter, nadat er een openbaar fitnesscentrum op de campus kwam, namen de problemen toe”, zegt ze. “Dat ging dan om gluurders en vechtpartijen, ongure types die tussen de koten rondhingen. De security is sindsdien wel wat verbeterd, en mogelijk komt er komende winter ook meer verlichting.”

Ook in de stad voelen de studenten zich niet altijd veilig. “Wil je vanop de campus Jette uitgaan in de stad, dan moet je via Simonis, wat niet meteen het gezelligste metrostation is. Studenten weten ook wel dat ze daar hun waardevolle spullen beter uit het zicht houden. Ze horen van elkaar op welke plekken je beter niet komt.”

De laatste maanden leeft het thema weer wat minder, meent Op de Beke. “Als er net iets gebeurd is, heeft iedereen er de mond van vol. Maar veel is ook perceptie. Mij is in zeven jaar tijd nog niets overkomen. Maar ken je iemand die wel iets ergs heeft meegemaakt, dan voel je je waarschijnlijk minder op je gemak.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni