Ontslag van lerares met hoofddoek ongeldig

© FM Brussel
23/10/2007
Het is niet aan een school of een scholengroep uit het gemeenschapsonderwijs om een algemeen verbod uit te vaardigen op religieuze kentekens. Met die uitspraak schorst de Raad van State het ontslag van een Brusselse islamleerkracht. De vrouw werd aan de deur gezet omdat ze een hoofddoek had gedragen buiten het leslokaal. Het gemeenschapsonderwijs blijft ondertussen achter de beslissing van de schooldirectie staan.

Vorig jaar werd een leerkracht van de basisschool De Zonnewijzer in Sint-Pieters-Woluwe ontslagen. De leerkracht, een Belgische vrouw die zich bekeerd heeft tot de islam, gaf islamles in de school. In 2005 had de scholengroep beslist dat leerkrachten en leerlingen geen religieuze symbolen mochten dragen. Omdat de leerkracht buiten de lessen op school toch haar hoofddoek droeg, werd de ontslagprocedure tegen haar ingezet en moest ze uiteindelijk vertrekken.

De leerkracht vechtte haar ontslag eerst aan bij de raad van beroep van de Vlaamse Gemeenschap maar daar kreeg ze geen gelijk. De vrouw stapte daarop naar de Raad van State die haar nu gelijk heeft gegeven en het ontslag heeft geschorst. Volgens de Raad van State kan enkel de top van het gemeenschapsonderwijs religieuze kentekens verbieden en is het niet aan een individuele school om dat te doen.

Het gemeenschapsonderwijs zegt achter de beslissing van de directie van De Zonnewijzer om de leerkracht te ontslagen, te blijven staan. Volgens woordvoerster Ann Van Driesche heeft de top van het gemeenschapsonderwijs de religieuze kentekens verboden. "De scholengroep heeft zich perfect gehouden aan de krijtlijnen die de Raad in 2004 heeft opgesteld. Daarin werd gesteld dat de neutraliteit gewaarborgd moest worden maar dat het aan het lokale niveau is om te bekijken op welke manier dat het beste gedaan kan worden gelet op de lokale omstandigheden." De leerkracht wordt voorlopig niet opnieuw aangenomen in De Zonnewijzer, in afwachting van verder onderzoek.

Ook in de basisschool 't Beekje in Etterbeek werd in dezelfde periode een moslimleerkracht ontslagen omdat ze tegen het reglement in haar hoofddoek had gedragen buiten het leslokaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni