Onderzoeksrechter buigt zich over kiescampagne Milquet

© brusselnieuws.be
29/04/2015

Het Brusselse parket-generaal heeft een onderzoeksrechter gevorderd om de Brusselse campagne van CDH-kopstuk Joëlle Milquet bij de laatste Gewestverkiezingen onder de loep te nemen. Op haar kabinet zouden toen medewerkers zijn aangeworven om campagne te voeren, wat verboden is.

Dat bericht La Denière Heure en wordt bevestigd door het parket-generaal.

De bal ging aan het rollen na een bericht in het weekblad Le Vif/L’Express. Daarna opende het parket-generaal al een vooronderzoek. Het parket heeft nu ook beslist om een onderzoeksrechter te vorderen.

Milquet zou voor de verkiezingen van 2014 een reeks nieuwe kabinetsmedewerkers in dienst hebben genomen om campagne te voeren voor haar. De medewerkers waren volgens Le Vif plaatselijke politici uit Anderlecht, SInt-Joost, Brussel-Stad en Molenbeek. De personeelsleden, die een Turkse, Marokkaanse of Congolese achtergrond hadden, zouden zijn aangetrokken om stemmen binnen hun gemeenschap te sprokkelen.

Kabinetsmedewerkers mogen normaal niet worden ingeschakeld in de campagne.

Die medewerkers zouden ook de opdracht hebben gekregen om zo veel mogelijk evenementen te vinden of te organiseren waarop Milquet veel potentiële kiezers van allochtone origine kon ontmoeten.

Milquet was tot de verkiezingen van 2014 minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier. Ze is nu bevoegd voor Onderwijs binnen de Franse Gemeenschapsregering. Ze heeft de zaken die haar ten laste worden gelegd altijd ontkend. Ze noemde de berichten ook stigmatiserend voor de betrokken medewerkers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni