Onderzoeker dient klacht in tegen politie wegens racisme

© brusselnieuws.be
02/12/2015

Onderzoeker en radicaliseringsexpert Montasser AlDe'emeh dient een klacht in tegen enkele Brusselse politieagenten. Die zouden hem hardhandig en racistisch aangepakt hebben bij een controle, omdat ze dachten dat hij een terreurverdachte was. Ondertussen heeft een agent zich geëxcuseerd via Facebook. Volgens commissaris Guido Van Wymeersch had AlDe'emeh agenten gefilmd.

AlDe'emeh vertelde aan De Standaard hoe de agenten zijn koffer opendeden. Daar vonden ze dozen met exemplaren van zijn boek De Jihadkaravaan. "'Hier geen jihad', zei de agent. Hij gooide de boeken op de grond, duwde me met mijn handen en gezicht tegen de auto en fouilleerde me. Ik probeerde uit te leggen wie ik was maar kreeg de kans niet. (...) Toen ik weigerde om de code van mijn gsm te geven, nam de agent de batterij en simkaart eruit. Omstaanders stopten en begonnen foto's te nemen, ik voelde me zo vernederd."

De onderzoeker vindt het een totaal verkeerde aanpak die radicalisering nog verder in de hand zal werken. "Vandaag zat ik in de auto en voelde ik mij 'de ander', voelde ik me een vreemd orgaan in de samenleving", zei AlDe'emeh woensdagavond in het VRT-programma De Afspraak. "Op die manier escaleren ook jongeren en vervreemden ze nog meer van de samenleving."

Dat zei vorige week ook Ismaël Saïdi, de regisseur van het succesvolle toneelstuk Djihad, dat juist gaat over de radicalisering bij moslimjongeren. Toen hij met zijn hoofdacteurs en de pr-dame iets wou gaan drinken in een café aan het kerkhof van Elsene, hield de buitenwipper hen aan de deur tegen. "Wat ik zag is geen racisme, maar angst", zei Saïdi achteraf aan La Dernière Heure. "Zo ver is het dus gekomen: wij zijn datgene geworden waar mensen zich tegen beschermen. Wij zijn de bedreiging."

Montasser AlDe'emeh woont zelf in Molenbeek en is bekend van zijn onderzoek naar radicalisering bij moslimjongeren. Hij begeleidt zelf geradicaliseerde jongeren probeert en probeert te voorkomen dat ze naar Syrië vertrekken. Hij was gisteren uitgenodigd in Brussel voor een lezing in de parlementscommissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement.

Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen) vindt dat de Brusselse politie te vaak op uiterlijke kenmerken beoordeelt. "Dat geldt nu voor allochtonen in een dreigingscontext. Op andere momenten worden dan weer fietsers of langharigen geviseerd."

Excuses
Een agent heeft ondertussen zijn excuses aangeboden via Facebook. "Het spijt mij en mijn collega's dat u zo bent aangepakt", klinkt het. Volgens de politieman is er "veel onwetendheid op het commissariaat" en "zijn er nog veel deontologielessen nodig."

Commissaris Guido Van Wymeersch verdedigt dan weer het optreden van zijn manschappen. AlDe'emeh zou agenten en militairen hebben gefilmd vanuit zijn auto. "Dat voertuig werd intern geseind, en ik ben blij dat mijn collega’s gisteren waakzaam waren en dat voertuig opgemerkt hebben."

"Die meneer (AlDe’emeh, red.) zat effectief aan boord en daar werd een controle op uitgevoerd", aldus nog Van Wymeersch, die AlDe’emeh op zijn beurt beschuldigde van opruiing. "Deze man heeft omstaanders opgehitst tegen de politie, ook dat is een strafbaar feit. In die omstandigheden moet je heel kordaat en zuiver reageren. We gaan een intern onderzoek voeren om te zien of er iets fout gelopen is, maar ik denk dat de eerste fout bij diegene ligt die bij terreurniveau drie bewakingsposten filmt."

Alde'emeh zelf ontkent in De Standaard van donderdag dat hij agenten zou gefilmd hebben, maar zegt dat journalisten die hij op sleeptouw nam dat gedaan hebben. "Zij hebben beelden gemaakt. De politie wil gewoon de discussie afleiden van haar eigen optreden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni