Onderwijstop : ‘Homo zijn heeft niets met neutraliteit te maken’

© brusselnieuws.be
19/08/2014

Zowel de top van het gemeenschapsonderwijs als van het katholieke net is het niet eens met Charles Huygens, directeur-generaal van het stedelijk onderwijs in Brussel. Die vond dat leerkrachten best terughoudend zijn met uitspraken over hun seksuele geaardheid. "Of je nu houdt van mannen of vrouwen heeft niets met maken met neutraliteit.”

Huygens reageerde met zijn uitspraken op een Facebookpost van een homoseksuele sollicitant, die te horen had gekregen dat hij best zweeg over zijn seksuele geaardheid.

De baas van het stedelijk onderwijs in Brussel schaarde zich in bedekte termen achter de directrice die vroeg om de geaardheid te verzwijgen. “We leven in een grote stad en daar zijn mensen van verschillende origine met verschillende overtuigingen. Daarom moeten we een minimum aan regels laten respecteren”, zei hij bij de VRT.

Zowel de leiding van het vrije als van het gemeenschapsonderwijs is het daar niet mee eens, bericht de openbare omroep. "Of je nu houdt van mannen of vrouwen heeft niets met maken met neutraliteit”, zegt GO-topvrouw Raymonda Verdyck. “Geaardheid heeft te maken met wie de persoon is, dat heeft niets te maken met een politieke of ideologische visie noch met een levensbeschouwing." Jacky Goris, algemeen directeur van de Scholengroep Brussel van het GO! schaart zich achter de visie van zijn topvrouw. "Geaardheid kan niet tot de privésfeer verengd worden."

Ook hun collega bij het katholieke net zit op dezelfde golflengte. "Wij zouden zelf dergelijke uitspraken niet herhalen", zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs. "Wij nemen een leerkracht als professional aan maar de identiteit van die persoon is ook belangrijk. Uiteindelijk voeden we jonge mensen op tot volledige personen (sic), en dat betekent dat ook de persoon van de leerkracht en zijn volledige identiteit, met inbegrip van zijn seksualiteit, in het geding zou komen."

Debaets: 'Onderwijs zaait kiemen voor respectvolle burgers'
Ook Brussels staatssecretaris voor gelijke kansen Bianca Debaets vindt de uitspraken van Huygens niet kunnen. “We moeten ons niet verschuilen achter neutraliteit”, zegt ze. “Zeker in Brussel waar zoveel talen en culturen samenkomen, moeten we aanleren dat diversiteit goed is. Dat er met anders zijn, niks mis is. In het onderwijs worden de kiemen gelegd om jongeren te laten opgroeien tot respectvolle volwassenen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni