Zazie School Etterbeek 03

Onderwijs: nog 26.000 plaatsen te gaan

GDC
© brusselnieuws.be
26/11/2014

De afgelopen jaren zijn er bijna 10.000 extra plaatsen in het Brussels onderwijs gecreëerd, en daar moeten er nog 26.000 bijkomen om de demografische groei op te vangen. Voor het middelbaar onderwijs is nog maar 12 procent van de plannen gerealiseerd. “Daar is het nu opletten”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) aan brusselnieuws.be.

Het is al een tijdlang alle hens aan dek in het onderwijs in Brussel. Door de demografische evolutie starten er elk jaar meer kinderen in de kleuterschool, wat de schoolcapaciteit in zowel het Franstalig als het Nederlandstalig onderwijs danig op de proef stelt.

Het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO) heeft nu een tussentijdse evaluatie gemaakt van het aantal nodige en geplande plaatsen. Daaruit blijkt dat sinds 2010 al 9.260 nieuwe plaatsen gecreëerd zijn (over alle netten, lager en middelbaar samen), en dat er tegen 2020 nog 26.498 op stapel staan.

Vooral in het lager onderwijs is er al heel wat geïnvesteerd. Zowat 30 procent van de zowat 29.000 voorziene extra plaatsen zijn er al (zie kaart onderaan).

Kolossale uitdaging
In het middelbaar onderwijs is er nog niet zo veel gebeurd, omdat daar voorlopig nog geen problemen opdoken. Aan Vlaamse kant is een derde van de voorziene 300 plaatsen al gerealiseerd, aan Franstalige kant zowat een twaalfde, samen goed voor zowat 800 plaatsen. Er zijn plannen voor nieuwe scholen in Schaarbeek-Evere en Koekelberg-Berchem. Maar de demografische evolutie zet zich verder: tegen 2020 zijn er zowat 12.500 extra plaatsen in het middelbaar nodig.

“Daar wacht ons een kolossale uitdaging”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS) aan brusselnieuws.be.

Vervoort wil zo veel mogelijk data en cijfers zoals die van het ATO ter beschikking stellen aan de gemeenschappen, die het onderwijs in Brussel organiseren. Zelf plaatsen creëren kan hij niet. In 2012 floot het Grondwettelijk Hof het Gewest nog terug toen het zelf scholen wilde bouwen.

De minister-president is wel van plan om de bevoegdheden die hij wel heeft, ten volle uit te spelen.

“Het Gewest wordt meer en meer de gesprekspartner bij uitstek die de Brusselaars en de Brusselse noden vertegenwoordigt bij de gemeenschappen", zegt hij. "Wij verzamelen data, we mobiliseren de gemeenten via dotaties, we blijven aandringen op een tweetalige normaalschool, we brengen het onderwijs in contact met de sociale partners. Wij spelen een maximale rol, niet omdat we dat per se willen, maar uit noodzaak.”

Tandje bij in zuidelijke gemeenten
Vervoort wijst er ook op dat ook de zuidelijke gemeenten een tandje moeten bijsteken bij het creëren van nieuwe plaatsen. “De grootste demografische groei zit weliswaar in het noordwesten, maar er zijn daar ook limieten aan de beschikbare ruimte voor scholenbouw. In de zuidelijke gemeenten is er nog meer plaats.”

Kaart lager onderwijs. Groen: Al gerealiseerde plaatsen. Rood: Nog te realiseren plaatsen. Licht: Nederlandstalig. Donker: Franstalig.

Kaart middelbaar onderwijs. Extra plaatsen gepland of gerealiseerd sinds 2010.
Donkergroen: Nederlandstalig. Lichtgroen: Franstalig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni