Haven Brussel c Saskia Vanderstichele

Ondernemers voorzichtig positief over regeerakkoord

© FM Brussel
15/07/2014

De Brusselse werkgeversorganisatie Beci is voorzichtig positief over het regeerakkoord van de Brusselse regering. Ook Voka Metropolitan en Agoria zien goede punten.

Volgens Beci is het een goede zaak dat de nieuwe regering wil focussen op onderwijs en opleiding om jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Beci ziet in het akkoord ook de intentie om het werk en de administratie van de bedrijven eenvoudiger te maken.

Maar dit is nog maar een beginpunt, want de komende jaren moeten ook de fiscale lasten voor bedrijven naar omlaag, zegt Jan De Brabanter van Beci aan FM Brussel. "Er zijn weinig middelen, dus wij zijn al tevreden met een begin van oplossing: een harmonisatie, een fiscaal pact met de 19 gemeenten. Maar in de komende jaren moeten we niet enkel naar een harmonisatie van de fiscale stelsels, maar naar een vermindering ervan."

Op gebied van mobiliteit maakt Beci zich wel zorgen, omdat er parkeerplaatsen verdwijnen en de alternatieven zoals beter openbaar vervoer of meer transitparkings nog altijd niet beschikbaar zijn.

'Geen economische boom'
Ook Voka Metropolitan ziet goede punten in het Brussels regeerakkoord. De Vlaamse ondernemers zijn tevreden met "de inzet voor een betere mobiliteit en de prioritaire aanpak van de jeugdwerkloosheid."

"Maar er blijft twijfel bestaan omtrent de inzet van Brussel voor de toekomst van de luchthaven, het verbeteren van de weginfrastructuur, en er lijkt weinig ambitie om bijkomende investeerders aan te trekken. De demografische boom wordt opgevangen, maar er lijkt geen economische boom georganiseerd te worden", aldus Voka.

Ambitieus mobiliteitsbeleid
Technologiefederatie Agoria is blij met de nadruk op werkgelegenheid voor jongeren in het regeerakkoord, maar hoopt dat de nieuwe regering ook oudere werknemers niet uit het oog zal verliezen.

Agoria vraagt ook een afschaffing van de belasting op materiaal en outillage, en hoopt dat de goede voornemens op vlak van mobiliteit in een ambitieus stappenplan zullen worden gegoten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni