© Alain Verheulpen via Instagram

Omwonenden Astrotoren blijven geëvacueerd

© brusselnieuws.be
22/12/2014

Zolang de veiligheidszone rond de renovatiewerken aan de Astrotoren in Sint-Joost niet geïnstalleerd is, kunnen de ruim vijftig mensen die zaterdag geëvacueerd zijn, niet naar huis terug. Dat meldt burgemeester Emir Kir (PS).

Van de vijftig omwonenden heeft een twintigtal onderdak gevonden bij vrienden of familie. De anderen verblijven voorlopig in drie hotels van de gemeente.

Kort na het evacuatiebevel konden de betrokkenen, die verzameld waren in een crisiscentrum in de Uniestraat, nog enkele persoonlijke bezittingen ophalen.

Vorige week dinsdag had een gevallen ruit al een voorbijganger verwond. Zaterdag vielen nog eens twee betonplaten van de 107 meter hoge toren. Gelukkig waren de straten rondom de toren tegen dan al afgezet en veroorzaakte de val geen lichamelijke of materiële schade. De incidenten zijn vermoedelijk te wijten aan de hoge windsnelheden.

Net, voetgangerstunnel en bewakers
"Een politiebevel heeft de werken stilgelegd tot de toren en de zone beveiligd zijn", zegt burgemeester Kir. De aannemer is verplicht een net te plaatsen rondom de toren om andere brokstukken op te vangen. Daarnaast moeten er een verlichte voetgangerstunnel en een privébewakingsfirma komen.

Tot die werken zijn uitgevoerd, blijven ook de aanpalende woningen geëvacueerd.

De Astrotoren is in handen van de Spaanse vastgoedbelegger Luresa, een dochterbedrijf van de bankengroep Santander. Tegen juli 2015 moet de toren omgebouwd zijn tot het grootste passiefkantoor van Europa.

Na de werkzaamheden zal Actiris zijn intrek nemen in de toren, samen met de tewerkstellingsdiensten van VDAB en Brussel Vorming.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni