Omstreden VUB-professor Elias neemt ontslag als decaan

© brusselnieuws.be
17/04/2015

Professor Willem Elias neemt ontslag als decaan van Faculteit Psychologie en Educatiewetenschappen aan de VUB. Hij kwam de laatste weken in het nieuws vanwege seksistische opmerkingen op sociale media. Elias blijft wel aan de slag als gewoon hoogleraar.

Elias kwam in het nieuws na een Facebookpost waarin hij de vrouw had aangesproken die klacht indiende tegen oud-minister Steve Stevaert. In de post verweet hij de vrouw drie jaar gewacht te hebben alvorens klacht neer te leggen. Hij omschreef haar als “de vrouw die deze beslissing (de zelfmoord van Stevaert, red.) op haar geweten heeft”. In het bericht schreef hij ook: "Vrouwen ... een zwakheid die we begrijpen”.

Daarnaast doken ook nog andere posts uit het verleden op waarin Elias zich laatdunkend uitliet over vrouwen.

Op de zaak kwamen in de afgelopen dagen heftige reacties. In die mate dat Elias heeft beslist om terug te treden als decaan. “Hij vindt dat hij door de commotie rondom zijn persoon niet meer de onbesprokenheid heeft om deze functie te vervullen”, zo laat de VUB weten in persbericht. “Ook de heftige reacties op sociale media, die hem emotioneel hard raakten, spelen mee in zijn beslissing.“

Elias werd eerder al berispt door rector Paul De Knop en bood zijn excuses aan. Elias neemt alleen ontslag als decaan, hij blijft wel lesgeven als gewoon hoogleraar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni