Nu officieel: Vanhengel stemmenkampioen, Smet verliest fors

Eric Laureys, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week - tvbrussel
27/05/2014

Guy Vanhengel is absolute stemmenkampioen voor Vlaams Brussel. SP.A-lijsttrekker Pascal Smet moet 1.300 stemmen prijsgeven tegenover vorige verkiezing. Bruno De Lille (Groen) moet dan weer Elke Van den Brandt laten voorgaan. Dat blijkt na vrijgave van de officiële resultaten.

Binnenlandse Zaken heeft omstreeks dinsdag 18 uur na lang wachten de officiële resultaten wat betreft de voorkeurstemmen vrijgegeven. Dat gebeurde nadat een informaticaprobleem de vrijgave sinds zondag had vertraagd. Eerder maakten Brussel Deze Week en tvbrussel al een officieuze telling en die stemt overeen met de officiële resultaten.

Zo haalt Guy Vanhengel (Open VLD) 7.375 stemmen. Dat zijn er liefst 2.200 meer dan in 2009, toen de liberale minister ook al stemmenkampioen was aan Nederlandstalige kant. Vanhengel haalt meer dan wijlen stemmenkanon Jos Chabert (CD&V) ooit haalde.

Op de tweede plaats haalde ook Els Ampe een sterk resultaat, met 2.883 stemmen heeft ze haar totaal van 2009 meer dan verdubbeld. Ook opvallend is dat oudgediende René Coppens vanop de laatste plaats op de lijst een zetel behaalt met 911 voorkeurstemmen.

Minder goed nieuws is er voor SP.A-lijsttrekker Pascal Smet. De Vlaamse minister voor Brussel haalt 2.697 stemmen. Dat zijn er 1.261 minder dan in 2009, een daling met 30 procent. Smet moet de derde op zijn lijst, de populaire Fouad Ahidar, laten voorgaan. Die haalt 2.813 stemmen.

Het totale stemmenpercentage van SP.A blijft nagenoeg gelijk aan dat van de vorige gewestverkiezingen. Het ziet er dus naar uit dat SP.A in het gewest stand houdt ondanks de mindere score van lijsttrekker Smet. Ook Yamila Idrissi, Brusselse lijsttrekster voor de SP.A in het Vlaams parlement, doet het beter dan Smet. Ze haalt 2.949 stemmen.

Diffuus beeld bij Groen
Bij Groen is er een diffuus beeld. Groen heeft erg goed gescoord, maar lijsttrekker Bruno De Lille (1.917 stemmen) kon maar een vijfde van de Groen-kiezers verleiden. Ter vergelijking: Vanhengel krijgt vijftig procent van de Open VLD-kiezers achter zijn naam.

Dit slecht persoonlijk resultaat voor De Lille zou een gevolg kunnen zijn van het debacle rond de gemeenschapscentra, of van de perikelen met Muntpunt. Anderzijds heeft De Lille wel zijn persoonlijke score van 2009 bijna verdubbeld.

Wie het wél uitstekend doet bij Groen is Elke Van Den Brandt, lijsttrekker voor het Vlaams parlement, die 2.910 stemmen achter haar naam krijgt, duizend meer dan Bruno De Lille. In 2009, toen ze in het parlement kwam als opvolger, haalde ze er 372.

Bij N-VA haalt lijsttrekker Johan Van Den Driessche 2.234 stemmen. Even leek het erop alsof Paul De Ridder vanop de lijstduwersplaats een zetel zou halen, maar die gaat uiteindelijk naar Cieltje Van Achter, de derde op de lijst.

Brigitte Grouwels (CD&V) ten slotte kan de tweeduizend stemmen vasthouden die ze bij vorige verkiezingen had, en dat ondanks een slecht resultaat voor de lijst. Benjamin Dalle (CD&V) scoort beter in de Kamer, net zoals Bianca Debaets in het Vlaams parlement.

Brussels parlement (officiële cijfers)

  • Guy Vanhengel (Open VLD) 7.375
  • Els Ampe (Open VLD) 2.883
  • Fouad Ahidar (SP.A) 2.813
  • Pascal Smet (SP.A) 2.697
  • Johan Van Den Driessche (N-VA) 2.234
  • Brigitte Grouwels (CD&V) 2.039
  • Bruno De Lille (Groen) 1.917

Vlaams parlement

  • Ann Brusseel (Open VLD) 3.868
  • Yamila Idrissi (SP.A) 2.949
  • Elke Van Den Brandt (Groen) 2.910
  • Bert Anciaux (SP.A) 2.530
  • Karl Vanlouwe (N-VA) 2.339
  • Bianca Debaets (CD&V) 2.288

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni