NMBS overweegt poortjes tegen zwartrijders luchthaven

© brusselnieuws.be
28/01/2014

De NMBS verliest miljoenen door zwartrijders op Diabolo-lijn. Daarom overweegt de spoorwegmaatschappij om poortjes te installeren in het station Brussel-Luchthaven.

Reizigers die via het spoor naar de luchthaven van Zaventem gaan betalen daarvoor een zogenaamde Diabolotoeslag om de infrastructuurwerken voor de spoorverbinding te bekostigen. De toeslag stijgt op 1 februari van 4,44 naar 5,07 euro.

Maar zwartrijders op de Diabolo-lijn richting Brussel-Luchthaven kosten de NMBS jaarlijks veel geld. De NMBS overweegt daarom poortjes te zetten in het treinstation onder de luchthaven, schrijft De Standaard dinsdag en bevestigt de NMBS-woordvoerder aan onze redactie.

De poortjes zouden dan gesloten blijven voor wie een biljet zonder Diabolo-toeslag heeft. De betrokkenen krijgen geen toegang tot de luchthaven en moeten bovendien een boete betalen.

Omstreden toeslag
“Dit project is nog in de studiefase. We kunnen er geen timing op plakken”, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan brusselnieuws.be. Hoeveel de investering bedraagt? “Dat is een van de elementen van de studie”, aldus Crols.

De Diabolo-toeslag valt namelijk makkelijk te omzeilen. Wie bijvoorbeeld vanuit Antwerpen naar de luchthaven van Zaventem moet, is goedkoper af door het iets verder gelegen station Brussel-Noord op te geven als bestemming en dan af te stappen in Brussel-Luchthaven. Wie met de trein via de Diabolo-lijn reist maar niet afstapt in het station Brussel-Luchthaven, moet de toeslag immers niet betalen.

De NMBS schat dat een aanzienlijk deel van de ruim 3,3 miljoen reizigers die in 2013 gebruik maakten van het station Brussel-Luchthaven de toeslag niet betaalden. Daardoor derft de spoorwegmaatschappij enkele miljoenen euro per jaar aan inkomsten.

De toeslag is omstreden. Gebruikersverenigingen als TreinTramBus hebben al meermaals gepleit voor de afschaffing van de Diabolo-toeslag. In de plaats zou er dan een systeem moeten komen waarbij elke vliegtuigpassagier op de luchthaven een bijdrage betaalt voor de Diabolo-infrastructuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni